Web Microsoftu neunesl záplatu pro XP

21. leden 2002
Megabyte

V Megabytu se dozvíte kromě zprávy o novém komunikátoru, tedy kombinaci počítače a mobilu do ruky, třeba o až příliš velkém úspěchu tak zvané "záplaty" poskytnuté Microsoftem na opravu nebezpečného nedopatření v jeho Windows XP. V rámci naší malé encyklopedie nabízíme vysvětlení termínu Outsourcing od Osmana Keity.

Novinky:

Panika, která vypukla po zjištění, že vinou nově objevené "díry" ve Windows XP se mohou hackeři dostat do počítačů jejich uživatelů, způsobila, že Microsoft musel poskytnout "první pomoc" a na svém webu zveřejnil potřebnou "záplatu". Výsledkem této jinak chvályhodné akce ovšem bylo, že stránka, z níž si chtěli zoufalí zákazníci tuto náplast - pochopitelně, že všichni najednou - okamžitě stáhnout, kolabovala a trvalo rekordní dobu celých čtyř dnů, než se ji podařilo znovu oživit.

Do Čech dorazil další komunikátor, tedy plně kompaktní mobilní a k internetu připojitelná kombinace kapesního počítače a mobilního telefonu. Po Nokii a Ericssonu představili Czech Data Systems zatím nejmenší komunikátor Handspring Treo. Na rozdíl od dřívějších Vizorů a Palmů je volitelně buď s klávesnicí anebo s perem a interaktivním displejem. Vedle standardních programů pod systémem PALM tak má uživatel přímo v dlani jak běžný telefon, tak elektronickou poštu i s prohlížením webových a wapových stránek.

V Rakousku zjistili, že je tam kupodivu více lidí závislých na Internetu než na heroinu. Podle průzkumu se od webu nedokáže odtrhnout - často ani po celou noc - na 30 tisíc Rakušanů, zatímco počet závislých na droze heroin v Rakousku se odhaduje "jenom" na dvacet tisíc.

Panasonic představil nový automatický detektor plastických hmot, jehož software umožňuje automatickou identifikaci plastů při recyklaci vysloužilých počítačů, televizorů a další elektroniky. Jeho mateřský koncern Matsushita už začal díky detektoru s používáním takto recyklovaných plastů pro další výrobu.

Encyklopedie:

S termínem "Využívání cizích zdrojů " se v češtině stýkáme stále častěji. Přesto nám - kdoví proč právě jen v oblasti počítačů - jaksi nestačí a všichni zde používají tvrdošíjně jen původní výraz anglický - outsourcing. I proto upřesňuje v naší encyklopedii smysl tohoto pojmu odborník - Osman Keita:

Outsourcing označuje využití schopností třetí osoby nebo častěji firmy pro vykonávání určité odborné činnosti. Například chcete-li vytvořit a spravovat své stránky na Internetu a nemáte na to vlastní lidské ani technické zdroje, můžete využít služeb firmy, která se o jejich zprovoznění a hladký chod postará. Tomu se říká outsourcing.

autoři: jkr , pah
Spustit audio

Více z pořadu