Krizové řízení se mobilizuje 19 tisíci telefony

4. únor 2002
Megabyte

V dnešním Megabytu se dozvíte o pravděpodobně nejmasovější objednávce mobilních telefonů v naší historii nebo o unikátní přijímací zkoušce na kanadskou univerzitu. V rámci naší malé encyklopedie nabízíme vysvětlení termínu SCSI od Milana Sameše.

Novinky:

Eurotel zahájil dodávku devatenácti tisíc telefonů pro systém ?Krizového řízení České republiky". Telefony za symbolickou jednu korunu získají starostové všech obcí České republiky, vybraní pracovníci policie a veškerých záchranných služeb, tedy hasičské, zdravotní, horské, ale i vodní, dále pak zástupci krajských samospráv a samozřejmě i ministři a pověření pracovníci ústředních institucí v ČR.

Každý z devatenácti tisíc účastníků dostane s telefonem i speciálně řešenou SIM kartu s dvěma čísly. Provoz prvního - krizového - bude během oficiálně vyhlášené krizové situace účtován zcela zdarma, zatímco druhé, běžné pracovní číslo, bude mít tarif 2 koruny za minutu. Cílem sdružení obou čísel je, aby účastníci nemuseli nosit dva mobily najednou. Průzkum totiž ukázal, že například jen 20 procent starostů obcí v okolí jaderných elektráren nosí vedle běžného mobilu i speciální pager, který je má varovat v případě ohrožení.

Tvůrci celosvětově známé hry Operace Flashpoint vyvíjejí nový válečný simulátor s prozatímním názvem "Ztracená nezávislost". Česká herní vývojářská skupina Bohemia Interactive Studio prozradila hernímu serveru Gamez.cz, že hra má přímou souvislost s projektem, který firma vyvíjí pro americkou armádu. To znamená, že není ani tak důležitá grafika jako velmi realistické modely chování člověka v mezních situacích.

Unikátní přijímací zkoušky právě skončily na univerzitě v kanadském Lethbridge. Pokud jste projevili zájem o studium, poslali vám e-mail se zašifrovanou zprávou v podobě dlouhého řetězce čísel a vy jste ji měli převést do běžného textu. Ten nejrychlejší dostal od univerzity stipendium, další stovce nejrychlejších bylo nabídnuto studijní místo na univerzitním kurzu o počítačových vědách. Za dobu zkoušek se k řešení úkolu zaregistrovalo přes 16 tisíc lidí z celého světa. Nicméně, jak napsal vědeckopopulární internetový magazín NewScientist, problém nebyl příliš těžký, protože jejich redaktorovi trvalo rozluštění kódu 30 minut.

Encyklopedie:

Zaslechnete-li v obchodě s počítači slovíčko ?skazi", nebude to mít pravděpodobně nic společného s kněžnou Kazi. Spíše si můžete být skoro jisti, že si tam někdo kupuje pevný disk s tímto rozhraním. A to spíše pro dosti specifický účel, například pro střih videa. Takto vidí původ jména SCSI inženýr Milan Sameš.

SCSI z anglického Small Computer Systems Interface, je jeden z druhů počítačového rozhraní, tedy protokolu pro připojení paměťových médií a dalších zařízení k PC. Rozhraní SCSI je opravdu univerzální a lze k němu připojit několik různých zařízení najednou. Většinou se jedná o pevné disky, mechaniky CD-ROM, tiskárny, skenery a podobně.

autoři: jkr , ark , pah
Spustit audio

Více z pořadu