Projekt Internet do škol zneužívají podvodníci

28. leden 2002
Megabyte

V dnešním Megabytu se dozvíte o tom, jak chvályhodnou roli v posílání SMS zpráv může sehrát "džin", nebo o čilém ruském hackerovi, jemuž ležela na srdci bezpečnost dat amerických bankovních klientů. V rámci naší malé encyklopedie nabízíme vysvětlení termínů SYMBIAN a EPOC od Milana Sameše.

Novinky:

Časové prodlevy ve vlekoucím se vládním programu "Internet do škol" využili čilí obchodníci se softwarem. Obcházejí školy s nabídkou programů, které však nejsou součástí projektem schválené dodávky, a požadují platby v hotovosti. Tam, kde by jejich nabídky využili, ji nebudou moci uhradit ze státní dotace. Upozornil na to mluvčí generálního dodavatele projektu a dodal, že jméno oblastního manažera a lokálního dodavatele sdělí školám teprve na počátku února.

V Rusku se podařilo vypátrat a zadržet počítačového hackera. Po Internetu pronikl do americké banky a dostal se ke kontům jejich zákazníků. Za to, že nezveřejní jejich detaily na webu, požadoval částku 10 tisíc dolarů. Úspěch ale místo něj slavilo nově založené oddělení pro počítačovou kriminalitu ruské policie.

Do světa SMS zpráv vstoupil džin. Je to zkratka pro Global Interconnect Network - novou službu, která přenese SMS zprávu na kterýkoliv mobilní telefon kdekoliv na celé planetě. Navíc bez ohledu na standard sítě nebo třeba odlišnou technologii. GIN přivedený na svět společností Logica, na jejímž softwaru spolupracuje i česká pobočka v Brně, nenahradí spojení, která už bez problémů fungují. Úkolem džinu je dostat SMS zprávy tam, kam to - ať už pro překážky technické, obchodní nebo politické - až dosud nešlo.

Encyklopedie:

Handheldů, organizérů, komunikátorů, navigátorů a dalších kombinací s mobily stále přibývá. A přibývá i termínů a norem, jimiž se označují. Dnes si přiblížíme dva z nich. EPOC a SYMBIAN se někdy zaměňují, nicméně spolu dost úzce souvisejí. Vysvětluje odborník - Milan Sameš:

SYMBIAN je název sdružení založeného firmami Psion, Nokia, Motorola a Ericsson v roce 1998 s jediným cílem: k vyvinutí jednotného operačního systému EPOC. Ten umožňuje změnit postupně dnešní, většinou ještě jen jednokoncepční mobilní telefony a organizéry na víceúčelové multimediální terminály.

autoři: jkr , pah
Spustit audio

Více z pořadu