Přečtěte si vzkaz ze své hlasové schránky

11. únor 2002
Megabyte

V dnešním, posledním Megabytu se dozvíte, že své hlasové zprávy si můžete už i číst nebo jaký je ohledně počítačů rozdíl mezi Velkou Británií a Ruskem. V rámci naší malé encyklopedie nabízíme vysvětlení termínu PGP od Osmana Keity.

Novinky:

Český Telecom zavedl službu, která umožňuje převést ve vaší schránce zanechanou hlasovou zprávu na text e-mailu. Ten vám pak rozešle až na pět smluvených adres. Díky tomu si budete moci zprávu vyzvednout, i když jste třeba zrovna na opačné straně zeměkoule. A co je hlavní - ve srovnání s poplatky za vyzvedávání zanechaného vzkazu na záznamníku po telefonní lince to bude skoro zdarma.

Každá druhá domácnost ve Velké Británii má přístup na internet, přitom před třemi měsíci to bylo jen 39 procent domovů. Více než třetina z nich má přitom připojení bez omezení času a množství dat - u nás je to případ připojení přes kabelovou televizi - a tak na internetu tráví celé hodiny. Tyto údaje řadí Velkou Británii na přední místo v penetraci internetu na světě.

Naopak většina Rusů nikdy v životě počítač nepoužila a jen 6 procent obyvatelstva ho má doma. Podle ankety vypracované ruským střediskem pro výzkum veřejného mínění není lepší situace ani v Moskvě - tam s počítačem nikdy nepracovalo zhruba 69 procent lidí. Domácí počítač a přístup na internet tak jsou v Rusku stále ještě luxusem. Přístup k informačním technologiím se však v posledních letech významně zvýšil a internetové kavárny lze nalézt ve většině velkých ruských měst.

Encyklopedie:

E-mailové pošty přibývá a s tím roste množství pokusů vloupat se do poštovních serverů a vystavit na veřejnost obsah našich zpráv. Na to, abychom v tom takovému hackerovi zamezili, existuje nástroj, který je dokonce zdarma. Je to kódovací program PGP, kterým "proženeme" svůj e-mail ještě než ho odešleme. Pokud má od nás adresát heslo, zase jej odkóduje. Ale hackerovi se e-mail neotevře. Takto vidí původ názvu PGP Osman Keita z PC Worldu:

PGP je zkratka pro Pretty Good Privacy, což je bezpečnostní program jenž se používá při kódování elektronické pošty, případně jako elektronický podpis vašeho dopisu. Má-li tedy e-mail důvěrný charakter, je lépe stáhnout si z Internetu software PGP, kterým jej lze před nežádoucím přečtením zašifrovat. Předpokladem ovšem je, že i adresát má tentýž software, aby jej mohl dekódovat a přečíst. Pro nekomerční užití je software PGP zdarma a najít jej lze na adrese www.pgp.com .

V druhé části dnešního Megabytu jsme mluvili o tužkových scannerech. Rozhovor o nich vám nabízíme ve zvukové podobě.

Od příštího týdne se s informaci ze světa počítačů, mobilních telefonů a dalších technologií budete setkávat v pořadu Velké malé zprávy , který Český rozhlas 1 - Radiožurnál vysílá každý všední den v 9:40 a v 16:35 hodin a v neděli v 9:40 hodin.

autoři: jkr , ark , pah
Spustit audio

Více z pořadu