Vzpomenete si, kdo byli Tverpové? Černý humor a vtipkování až na hraně trapnosti. To jsou filmy Petra Zelenky

Jedna generace českých filmařů dokonale ovládla soutěž Český lev. Za dobu její pětadvacetileté existence si nejvíc trofejí převzali režiséři narození v polovině 60. a 70. letech. Jedním z nich je i Petr Zelenka. Čím si své publikum získal?

Na světě existují lidé, kteří když uvidí na čalounění přišitý knoflík, mají nutkání ho ucvaknut. Říká se jim tverpové. V akci je můžete vidět ve filmu Petra Zelenky Knoflíkáři. Zelenkův specifický humor se odráží ve všech jeho filmech, seriálech i scénářích. Získal za ně několik Českých lvů.

Mystifikace, černý humor a vtipkování až na hraně trapnosti. To jsou filmy Petra Zelenky. „Osobně považuji Zelenku za jednoho z nejinteligentnějších českých režisérů,“ říká Jindřiška Bláhová. Novinářka, která se dlouhá léta zabývá českým filmem, přirovnala Jana Hřebejka k filmovým hitmakerům 90. let. V případě Zelenky volí podobná slova. „Je to hitmaker pro intelektuály. A myslím to v dobrém,“ říká.


Jan Svěrák je ročník '65 a nejmladší z nich je Julius Ševčík 1978. Je to vlastně jedna generace. Je zajímavé, že tato jedna generace skutečně v současné době českou kinematografii ovládá.filmový historik Tomáš Bartošek

Křišťálovou sošku Českého lva přebíral z rukou členů České filmové a televizní akademie poprvé před dvaceti lety za Knoflíkáře. Na pódium pražské Lucerny pak ještě zamířil díky filmům Rok ďábla z roku 2002 a Karamazovi z roku 2008. Zatím posledního Lva dostal za scénář k filmu Ztraceni v Mnichově, který měl premiéru před třemi lety.

Od té doby nabídl televizním divákům seriál Dabing Street, a opět se svým typickým humorem a nazíráním a svět, jak připomíná Jindřiška Bláhová. „Rozhodl se, že nebude komentovat společnost ale jenom dělat humor. To je potřeba u něj brát s humorem.“

Srovnání Petra Zelenky s Janem Hřebejkem není náhodné. Studovali spolu na pražské FAMU a už na škole spolu natočili několik krátkých filmů. Podle recenzentky oba patří k nejvýraznějším českým režisérům přelomu tisíciletí.

autoři: ela , jaw
Spustit audio