Vývojáři proti pandemii. Hrajeme první světovou ligu, je přesvědčený zakladatel Česko.Digital

16. červenec 2020
Podcast Budoucnost R

Máte ve svém telefonu staženou aplikaci eRouška? Dnes je součástí chytré karantény, vznikla ale díky iniciativě Covid19cz. Podílel se na ní i Jakub Nešetřil, zakladatel organizace Česko.Digital. Ta chce Česko změnit k lepšímu – díky dobrovolné práci stovek českých vývojářů.

Česko.Digital oficiálně funguje asi rok. Komunita vývojářů za tu dobu pomohla vytvořit například server Učíme online pro učitele a školy, kteří si nevěděli rady s přechodem na distanční výuku, nebo otevřenou databázi českých politiků a političek Našipolitici.cz, a to na dobrovolnické bázi.

Logo

„Je pro mě důležitý ten myšlenkový posun. Špičky české IT scény si uvědomily, že je třeba něco dělat. Na druhé straně jsou tu i úředníci a někteří ředitelé, kteří zjistili, že status quo je neudržitelný a není dobrý pro nikoho,“ vysvětluje Jakub Nešetřil, jaká je hlavní myšlenka organizace Česko.Digital, které se snaží překlenout propast mezi soukromou a státní sférou.

Vývojáři proti pandemii

Během pandemie se vývojáři z Česko.Digital zdarma a dobrovolně podíleli nejen na vývoji aplikace eRouška, ale také například na redesignu webu ministerstva zdravotnictví a na projektu Dáme roušky, přes který si Češi vyměnili 600 tisíc roušek. „To vše během sedmi dnů, takže si asi umíte představit ten frmol,“ směje se Jakub Nešetřil.

Měli bychom se víc plácat po zádech. Jsme společnost, která opravdu dokáže něco udělat.
Jakub Nešetřil

„Když se člověk zpětně podívá na to, jak to tu skutečně v březnu vypadalo a na jakou potřebu jsme reagovali, tak to svůj účel splnilo. Jsem hrdý na lidi, kteří šli a udělali špičkovou práci,“ dodává. „Opět se potvrdilo, že co se týče technologií, hrajeme první světovou ligu.“

Jakub Nešetřil v roce 2017 prodal svůj startup Apiary americkému gigantu, společnosti Oracle, kde pak působil jako viceprezident produktového vývoje. Po svém návratu do Česka založil Česko.Digital, pod kterým sdružuje vývojáře, kteří se na dobrovolnické bázi zapojují do IT projektů s cílem změnit Česko k lepšímu skrze jedničky a nuly. 

Spolupráce se státem

Dnes se Jakub Nešetřil domnívá, že právě pandemie dokázala, jakým způsobem mohou vývojáři spolupracovat se státní správou. „Myslím, že to bylo průlomové,“ neskrývá.

„Úředníci si vyzkoušeli, že to jde. Pamatuju si, jak jsme si poprvé volali s jedním úředníkem na ministerstvu zdravotnictví kvůli novému webu. On se tehdy zarazil a ptal se: A proč to ti lidé chtějí dělat? Vždyť jim za to nezaplatíme! A já odpověděl: Oni vám chtějí pomoct. To pro ně bylo něco nepředstavitelného,“ směje se.

Jaká jsou úskalí spolupráce se státem? A jaké další projekty Česko.Digital plánuje? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s Jakubem Nešetřilem.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související