Výroky Václava Hampla jsou podpásové, tvrdí Němcová. Nevím, za co bych se měl omlouvat, říká Hampl

Miroslava Němcová (ODS) získala v 1. kole senátních voleb 48,5 % hlasů a jen necelá dvě procenta ji dělila od zvolení už v prvním kole senátních voleb. Věřím, že je možné dohnat i takhle velký náskok, říká o svých šancích její soupeř Václav Hampl (BEZPP za KDU-ČSL). Ten se v 1. kole umístil na druhém místě s 20,5 %. Jaké oblasti si oba kandidáti chtějí v případě zvolení vzít za své? A buduje Němcová o sobě „mýtus neposkvrněné politické ikony“, jak tvrdí její protivník?

„Připadám si jako David v boji s Goliášem,“ hodnotí souboj s Němcovou Václav Hampl. „Věřím ale, že mám co nabídnout a rozdíl lze dohnat.“

Miroslava Němcová si naopak uvědomuje rizika, která její značný náskok s sebou může nést. A i když je přesvědčená, že Češi už mají zkušenosti s dvoukolovou volbou, vyzývá voliče, aby k urnám znovu přišli. „Začínáme znovu od nuly, žádná procenta se do druhého kola nepřevádí,“ upozorňuje.

Čtěte také

Svatá žena – bez omluvy

O své vyzyvatelce v druhém kole volby se Václav Hampl pro Deník N vyjádřil jako o političce s aureolou svaté ženy, která buduje mýtus neposkvrněné ikony. Narážel tak na dlouholeté angažmá Němcové v Občanské demokratické straně, která stála v minulosti třeba u problematické opoziční smlouvy.

„Uráží mě, když ze mě někdo dělá kývající loutku bez vlastní morálky a priorit. To jsme si mohli odpustit,“ zlobí se Němcová.

Miroslava Němcová

Podobnou zkratkovitost považuje za příslovečnou ránu pod pás. „Mám pocit, že ve chvíli, kdy nelze říct nic jiného k mé politické aktivitě, tak se vytahují věci, které jsou už dlouho za námi a nejsou součástí této volební kampaně,“ argumentuje Němcová. Upozorňuje přitom, že pokud s něčím nesouhlasila, vůči svým spolustraníkům se v minulosti několikrát ohradila.

Politička by považovala za správné, aby se jí oponent za svá slova omluvil. Hampl ale důvod k omluvě nevidí. „Snažím se nebýt urážlivý,“ konstatuje.

Ochrana demokracie na prvním místě

Oba kandidáti na senátorské křeslo staví na první místo ochranu demokracie a ústavnosti. V tomto směru se Hampl už může pochlubit výraznou aktivitou v horní komoře. V senátním duelu na Radiožurnálu a Plusu připomněl třeba své spoluautorství ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana.

Ani poslankyně Němcová ale podle svých slov v dolní komoře nezahálela. „Dlouhodobě se profiluji ve vedení sněmovny jako člověk, jemuž záleží na ústavnosti, dodržování demokracie a demokratických principů,“ zdůrazňuje.

Kultura a životní prostředí

Zatímco Hampl řadí do výčtu svých priorit také životní prostředí, Němcová upřednostňuje pole kultury. Tu totiž považuje nejen za celostátní, ale i za lokální téma. „V tomto obvodu jsou sídla čtyř největších uměleckých institucí v České republice – Národní divadlo, Česká filharmonie, Národní muzeum a Národní galerie,“ vypočítává.

Václav Hampl

„Pokud jde o životní prostředí, hoří nám půda pod nohama. Razantní a odvážné kroky jsou nutné. Nebude to snadné ani levné, ale nedělat je by bylo v důsledku mnohem dražší,“ zdvihá varovný prst Václav Hampl.

Téma vidí jako celorepublikové, ale palčivost problému vnímá také přímo v metropoli. V této věci se podle Hampla může Česko opírat o posun v rámci celé Evropské unie.

Poslechněte si rozhovor Vladimíra Kroce s oběma kandidáty do Senátu. Další senátní duely vysíláme až do čtvrtka živě – na Plusu v 10:30 a na Radiožurnálu od 17:05.

Spustit audio

Související