Senátní duel Smoljak versus Stehlík. Smoljak se cítí jako ombudsman, Stehlík chce splnit sliby NATO

6. říjen 2020

O hlasy voličů z Prahy 9 se ve druhém kole senátních voleb utkají obhajující senátor David Smoljak (STAN, s podporou Pirátů a TOP 09) a historik a ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík (za ODS a KDU-ČSL). Do druhého kola postoupil Smoljak s podporou 42,87 procenta. Stehlík obdržel 30,19 procenta hlasů.

„Moje silné téma, o které se dlouhodobě zajímám, je posílení nezávislosti médií veřejné služby. Souvisí to s jistou situací v našem regionu. Třeba v Polsku a v Maďarsku, když se vládnoucí strany dostaly k moci, okamžitě vrhly se na média veřejné služby a proměnily je ve svůj propagandistický nástroj. Považuji za velice důležité, abychom touto cestou nešli,“ přibližuje v senátorském duelu David Smoljak.

Čtěte také

Eduard Stehlík zdůrazňuje, že není jen historik, věnoval se prý širšímu záběru věcí.

„Věnoval jsem se otázkám vzdělávání – například jako vysokoškolský pedagog. Věnoval jsem se otázkám sociálním, když jsem posledních šest let fungoval jako ředitel odboru pro válečné veterány. A taky oblasti mezinárodních vztahů. Šlo o budování a obnovu válečných hrobů, kde byla velice složitá jednání v Rusku nebo v Srbsku. Takže to moje spektrum je poměrně široké,“ vysvětluje.

Regulace developerských projektů

Podle Smoljaka by senátor měl být jakýmsi ombudsmanem obvodu.

„Zrovna v mém obvodu, kde pracuji i jako radní pro územní rozvoj, teď eviduji tolik developerských projektů, že pokud by se všechny realizovaly, tak v naší části Prahy přibude přes sto tisíc lidí, což je nové krajské město. Jednám proto s vedením Prahy, aby všechny projekty koordinovalo, aby současně s nimi vznikala i dopravní infrastruktura, občanská vybavenost,“ vysvětluje s tím, že z pozice senátora se to daří prosadit mnohem lépe než z pozice radního.

David Smoljak, Eduard Stehlík

Také Stehlík vnímá tento problém jako jeden z nezávažnějších v obvodu. „Tam se naprosto shodneme, že není možné pustit bezmyšlenkovitě developery do prostoru, je to potřeba odstupňovat. Jde o zastavění prostoru Letňan a Čakovic. Nemyslím si, že by šlo o sto tisíc, podle mých informací jde o šedesát tisíc nových obyvatel, ale i tak jde o neuvěřitelný tlak na celý prostor,“ přiznává.

Stehlík připouští, že jsou to komunální témata. „Ale kdybychom řekli otevřeně, co může senátor udělat pro volební obvod, tak svým způsobem fakticky nic. Protože Senát funguje jiným způsobem, ale shoduji se s tím v okamžiku, kdy senátor může fungovat jako určitý mediátor té věci,“ míní Stehlík.

David Smoljak

Smoljak upozorňuje na stavební zákon, který, jak říká, de facto připravili developeři.  „Je velice špatný. Samozřejmě uznávám, že je třeba stavební řízení zrychlit, ale není to možné udělat tak, že se úplně vyřadí samosprávy a občané z procesu rozhodování o tom co se u nich bude stavět.“

Zákon o médiích veřejné služby

Stehlík i Smoljak se shodují, že je potřeba přijmout nový zákon o médiích veřejné služby, který by posílil jejich nezávislost. „Otázka médií veřejné služby a jejich nezávislosti, posílení toho, aby je někdo nemohl ohýbat podle svých představ, je věc, kterou bychom společně oba podepsali,“ říká Stehlík.  

Čtěte také

„Jako voják jsem zažíval to, čemu se moderně říká hybridní operace, kdy skutečně některé země intenzivně pracují na území Česka v zájmu určitých skupin. Je to závažné a nesmírně nebezpečné pro bezpečnost ČR a tady se s panem kolegou shodneme,“ opakuje.

Smoljak připomíná, že zákon začal připravovat už před třemi roky a v současné době má hotovou verzi, která vychází z německého modelu, a několik dalších variant.

„V tuto chvíli to Senát ale nepředloží, protože by to nemělo šanci ve sněmovně na přijetí. Vyjednávám ale s představiteli demokratických stran o konkrétní verzi zákona, abychom v případě úspěšného výsledku příští rok v parlamentních volbách byli sjednoceni na konkrétní verzi,“ vysvětluje.

Slib NATO se má plnit, shodují se

Podle Stehlíka by Česká republika měla splnit svůj slib, který dala v NATO, dávat do roku 2024 na svou obranu dvě procenta hrubého domácího produktu.

„Není možné, abychom v Severoatlantické alianci jeli jako černý pasažér. Není možné, aby jiné země vlastně platily za naši obranu a za naše bezpečí,“ říká.

Eduard Stehlík

„Nevymlouval bych se na covidovou situaci. Tady vždycky něco bude. Za rok přijdou neštovice a každý bude říkat, že kvůli tomu nemůžeme platit armádu. Podívejme se na Polsko, jakým způsobem financuje svoji armádu, podívejme se na Litvu, měli bychom se v tomto ohledu stydět.“

Dosavadní senátor Smoljak připomíná, že není expert na otázky obrany, ale slova Stehlíka by podepsal.

„Ale asi jsem z generace, kde se považovalo za samozřejmé, že když se něco přislíbilo, tak se považovalo za automatické, že se to prostě splní.  To, že bez vysvětlení se prostě k tomu, k čemu jsme se zavázali, najednou nemáme a tváříme se, že to není žádný problém, je problém obrovský.“

Poslechněte si rozhovor Karolíny Koubové s oběma kandidáty do Senátu. 

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související