Vybudovat v Letech památník romského holokaustu je naše morální povinnost. Prasečák na místě tábora je ostuda, je přesvědčen ministr kultury

V Letech na Písecku začíná demolice bývalého areálu vepřína, v jehož místech stál za druhé světové války romský koncentrační tábor. Proč trvá důstojná úprava dějiště velké lidské tragédie tak dlouho? Jak bude vypadat definitivní památník, který má na místě vepřína stát? Vladimír Kroc se ptal ministra kultury Martina Baxy z ODS.

Proč odstranění vepřína trvalo tak dlouho?

Přestože jsem ministrem kultury krátce, stejně jsem považoval za důležité se ve svém úvodním proslovu za toto omluvit. Od poloviny 90. let, kdy byl v Letech odhalen památník, u jehož vzniku stál Václav Havel, to trvalo 20 let, než došlo k tomuto aktu. Omluvil jsem se za všechny politické reprezentace potomkům přeživších i lidem, kteří se věnovali tomu, aby památník byl vybudován.

Důvodů asi bylo víc. Byla to neochota politických reprezentací. Téma bylo málo povědomé v širší veřejnosti, obtížněji se prosazovalo. Každopádně těch 20 let byla příliš dlouhá doba na to, jak krutý koncentrační tábor tam stál a kolik lidí tam zahynulo.

Čtěte také

Proč šlo dnes jenom o symbolickou vzpomínku a ta faktická demolice začne v pondělí?

Paní ředitelka Horváthová z Muzea romské kultury mě požádala o to, abychom udělali tento symbolický moment. Abychom vyslali do světa zprávu, než tam vjedou bagry, že desetiletí zbytečného čekání už jsou za námi a že začínáme.

Jak nákladná demolice bude? Náklady se podařilo výrazně snížit. Díky čemu?

Na jaře letošního roku, když paní ředitelka Horváthová, která je podle mě klíčovou osobou při vzniku památníku, se mnou o tom jednala, jsme přijali jednoznačné a rázné rozhodnutí, že vyčleníme v rezervě ministerstva kultury částku, která umožnila vyhlásit soutěž. Nemohli jsme tušit, jak dramaticky se budou měnit ceny surovin a jak poroste poptávka po nich. Výsledkem je to, že soutěž, kde byla projektová dokumentace, teď myšleno jenom ta demolice, odhadnuta na 110 milionů, se nakonec vysoutěžila za 10 milionů, tedy za desetinu ceny. Prostě proto, že firmy, které se soutěže zúčastnily, mají zájem o materiál, kov, kamení, který tam je.

Zdůrazňuji to takto detailně proto, protože nám tato zdárně vypsaná soutěž umožní udělat nejenom demolici a první etapu památníku, ale dokonce památník vytvořit celý. Projektová dokumentace na celý památník je zhruba za 90 milionů korun.

Jakou podobu má památník mít?

Čtěte také

Památník bude podle mého názoru velmi ojedinělý. Po demolici vepřína – já záměrně často používám nehezké slovo prasečák, protože to prostě je ostuda, že na místě koncentračního tábora stojí prasečák – vlastně zůstane jenom samotná volná plocha.

Z původního tábora nezůstaly žádné fyzické viditelné pozůstatky, byť výzkum pana doc. Vařeky, archeologa ze Západočeské univerzity, ukázal, že pod povrchem jsou zachované základy. Vznikne tedy památník krajinného rázu. Vybuduje se tam moderní návštěvnické centrum, kde bude expozice věnovaná tomu, co bylo v Letech, ale velká část budou pietní krajinné úpravy, které budou citlivou formou provádět návštěvníky tím, co Lety byly.

Přístupem to bude připomínat vyhlazovací tábory Akce Reinhard v Polsku, které také byly ještě během války zničeny, jako byly Sobibor, Belzec nebo Treblinka, kde síla těchto míst spočívá v tom, že lidé mohou procházet prázdným, pietně upraveným prostorem, kde se tábory nacházely. Ale samozřejmě Lety připomeneme i prostřednictvím fotografií a modelů.

Velkokapacitní vepřín v Letech u Písku byl v provozu od 70. let minulého století až do jara 2018. Zabýval jste se někdy tím, proč minulý režim postavil farmu na pietním místě?

Čtěte také

Téma holokaustu bylo obecně za komunistického režimu umlčováno, tabuizováno a téma romského holokaustu neexistovalo vůbec. Teprve po roce 1989 se téma romského holokaustu dostalo na veřejnost. Takže to byla kombinace toho, že komunistický režim obecně téma obětí holokaustu, ať už tedy lidí, kteří byli označeni rasovou židovskou nálepkou, nebo obětí rasové perzekuce romské nepřipomínal, a zvlášť to bylo důležité u romského holokaustu, který byl úplně neznámý.

Kdy by měl být památník dokončen?

V letošním roce bude dokončena demolice. Původně byla první etapa plánována na rok 2023. Doufám, že kompletně se vším všudy bude v roce 2024 hotovo. Prostředky na to jsou. A i kdyby soutěž hypoteticky dopadla nějakým výrazným nárůstem nákladů, tak já považuji za svou povinnost případné další finanční prostředky dokrýt, protože prostě památník v Letech se vybudovat musí. Je to náš morální závazek vůči obětem.

Jak může Česká republika pomoci Ukrajincům při záchraně jejich památek zničených ruskou agresí? Co si slibovat od evropského summitu kulturního dědictví? Jak daleko je novela zákona o veřejnoprávních médiích? Poslechněte si celých 20 minut Radiožurnálu.

autoři: Vladimír Kroc , opa

Související