V Letech u Písku začíná demolice vepřína. „Historický okamžik nastává,“ raduje se ředitelka Muzea romské kultury

22. červenec 2022

V Letech u Písku začne v pátek demolice vepřína, který stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora. Na bourání naváže výstavba nového pietního místa. Někdejší majitelé vepřína areál státu předali v roce 2018. „Byla to věc, kterou významná část veřejnosti čekala 30 let. Celý rok 2018 probíhala participace s veřejností. Památník je rozvržený do několika etap. Je finančně náročný. Budeme usilovat o první etapu,“ říká Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury.

Vizualizace památníku v Letech

„První etapa, kterou bychom rádi ukončili v příštím roce a zpřístupnili veřejnosti, znamená postavení návštěvnického centra se stálou expozicí, propojovací chodníčky od návštěvnického centra k pietnímu místu, tedy místu provizorních hromadných hrobů, rekultivace tohoto místa, protože bohužel oběti jsou tam velmi nedůstojně pohřbeny. A samozřejmě skromné parkoviště,“ popisuje Jana Horváthová.

„V další etapě jsou ještě velmi významné objekty, zejména kruhový památník na místě bývalého areálu. Kruhový památník bude mít paprsky, kde budou jména vězněných, ale to je velmi finančně nákladná záležitost, takže to se dostává do druhé etapy,“ dodává ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Likvidaci vepřína v Letech a výstavbě nového památníku se bude věnovat také pátečních Dvacet minut Radiožurnálu. Hostem Vladimíra Kroce bude ministr kultury Martin Baxa. Nalaďte si Radiožurnál v 17:05.

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související