Vybudování sjezdovky v lesoparku v Trutnově

19. březen 2004
Pod kůži

Někteří občané Trutnova podepisují petici proti záměru vybudovat v městském lesoparku lyžařskou sjezdovku. Vadí jim, že by se musela vykácet řada stromů a navíc by sjezdovka vedla místy, kde jsou hroby vojáků z prusko-rakouské války v roce 1866. Na místo sporu nás v Radiožurnálu vezme redaktor Miroslav Ponomarev.

Jeden z autorů petice Martin Věchet upozorňuje, že ne u všech hrobů, nacházející se v místech, kudy by měla sjezdovka vést, je známá jejich přesná poloha.

Martin Věchet: Většinou se jedná o hroby hromadný a přijde nám přinejmenším neetické, aby po hrobech sjezdovali sjezdaři.

Starosta Trutnova Ivan Adamec tvrdí, že městské zastupitelstvo zatím žádost jednoho místního podnikatele o povolení stavby sjezdovky neprojednávalo.

Ivan Adamec: Ti lidé protestují proti něčemu, co ještě nikdo neviděl a neviděl ani ty představy, jak mají vypadat. Samozřejmě dotyčný podnikatel si zjišťuje některé informace, případné reakce města, nicméně pokud byla zmínka o jakémsi jednání ohledně sjezdovky, tak pouze se změnami číslo 3 územního plánu města Trutnova, kdy městské zastupitelstvo pouze vzalo na vědomí seznam předložených změn.

Martin Věchet: Ale to přece není argument. Nezačneme se o věci bavit, až když bude vše schváleno a vše bude rozhodnuto. A nepůjde s tím nic dělat.

Reaguje autor petice Martin Věchet. Podle starosty Ivana Adamce občané budou mít ještě řadu možností, jak se vyjádřit.

Ivan Adamec: Mimo jiné je i veřejnoprávní projednání, kde právě potom mohou se vyjadřovat občané. Další věc je potom územní a stavební řízení, kde speciálně je územní řízení dalším prostorem pro vyjádření různých názorů, takže nelze v tuto chvíli ani odhadnout, jak tyto záležitosti budou probíhat.

Podle autora petice Martina Věcheta není sjezdovka v Trutnově potřebná a pokud je, neměla by být právě v lesoparku.

Martin Věchet: Nebráníme se sjezdovce, ale nechť je sjezdovka na nějakém kultivovanějším místě, kde třeba už v minulosti byla.

Starosta Ivan Adamec nechce argumenty autorů petice posuzovat, protože zatím nemá dostatek informací. Spíš ho zajímá, kdo za peticí stojí.

Ivan Adamec: Myslím si, že když se podíváte podrobně, tak většina jsou neúspěšní kandidáti do zastupitelstva a někteří si myslím, že by si měli zamést před vlastním prahem.

Jeden z nich, Martin Věchet, se ohrazuje a říká, že mezi autory nejsou jen neúspěšní kandidáti do zastupitelstva, ale i další osobnosti.

Martin Věchet: Mimo jiné zástupci občanských ekologických iniciativ nebo církevní představitelé. Takové argumenty mi připomínají doby minulé, když se používá slovník typu samozvanci a ztroskotanci, určitě si to mnozí pamatujeme.

A co měl starosta Trutnova Ivan Adamec na mysli, když mluvil o zametání před vlastním prahem? Zřejmě skutečnost, že jeden z autorů petice, Martin Věchet, je zároveň organizátorem známého Open Air Music festivalu.

Host (Ivan Adamec): Rockový festival, který probíhá právě v areálu lesoparku, podle mě z hlediska zachování životního prostředí má svá úskalí.

Martin Věchet: Tomu se musím zasmát, především ten festival se koná úplně na jiném místě, které už tam je léta určené k pořádání kulturních akcí a k provozu letního kina.

Tvrdí Martin Věchet.

Ivan Adamec: Za účelem sjezdovky se má vykácet část lesoparku a má se vybudovat na místě, které by mělo být spíše prohlášené místem pietním. To se v žádném případě netýká kulturního areálu na bojišti.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Miroslav Ponomarev
Spustit audio

Více z pořadu