Vousáči z Kanady, pohádkové bytosti i mladí akrobaté z Rwandy. Letní Letná láká do šapitó

Zahraniční akrobati s pohádkou pro dospělé, secesní zrcadlové šapitó nebo mezinárodní projekt, na který mají jeho tvůrci jen dva týdny. To vše letos pro diváky přichystali organizátoři největšího festivalu nového cirkusu u nás – Letní Letná začíná 17. srpna. Zahraniční hosté přijedou z Francie, Belgie i Kanady.

Různobarevné plnovousy, provokativní scénky i silácké kousky – to všechno přiveze kanadský soubor Cirque Alfonse na Letní Letnou. Svůj kabaret odehrají vousáči v secesním dřevěném šapitó.

„Mezi největšími taháky musím jmenovat ty zahraniční – Collectif Malunés, francousko-belgická company s poetikou cirkusu, akrobacie, živé kapely a pohádkových bytostí,“ představuje další hlavní hosty ředitel a dramaturg Letní Letné Jiří Turek.

Velkou pozornost letos přitahuje i zahajovací večer. Těsně před začátkem festivalu se dají dohromady čeští i zahraniční artisti a přesně za týden budou muset nazkoušet představení nazvané Bestiář. Jak bude večer vypadat? To zjistí i sami organizátoři až během zahájení. Hrát se bude pod širým nebem za každého počasí se vstupem zdarma.


Letní Letná má na programu skoro dvě stovky položek. Kromě novocirkusových představení nabídne Letní Letná i koncerty a dílny pro děti.

Čtrnáctá Letní Letná nabídne i další mezinárodní projekt. Soubor českého Cirku La Putyka pozval ke spolupráci akrobaty z Rwandy. Projekt se jmenuje Hit, Tell the difference a spojuje dva různé kontinenty a státy – Rwandu a Českou republiku.

„Byl jsem ve Rwandě vybrat akrobaty, což jsou kluci ve věku od tří do 26 let, někteří z nich žijí na ulici, někteří jsou bezdomovci, někteří z rozpadlých rodin jako pozůstatek válečné genocidy,“ říká principál souboru Rosťa Novák mladší s tím, že společně budou během 17 dní vytvářet nový projekt, který se uvede na festivalu Letní Letná pouze sedmkrát.

autor: stk
Spustit audio