Volby jsou odrazem našeho vzdělávání. Nevzdělaný nebo naštvaný člověk mohl Kotlebovi uvěřit, říká Zuzana Piussi

Slovensko se vzpamatovává z parlamentních voleb – vládnoucí Smer Roberta Fica oproti minulým volbám ztratil, prosadil se však Marian Kotleba a jeho krajně pravicová Ľudová strana Naše Slovensko.

Slovenská dokumentaristka a režisérka Zuzana Piussi vidí jediný důvod výsledků voleb, a tím je vyprázdněnost politiky. „Lidé politikům nevěří. Kotlebu volili mladí, kteří nechodili k volbám. Teď se naštvali a zvolili ho,“ domnívá.

„Když klasické strany selhávají, lidé se začnou radikalizovat,“ tvrdí. To podle ní můžeme vidět v celé Evropě, na Slovensku i v Česku.

S Marianem Kotlebou se Zuzana Piussi setkala při natáčení filmu Křehká identita. „Tihle lidé nemají PR, chodí po vesnicích a přesvědčují místní,“ popisuje. Rétorika Mariana Kotleby zůstává podle jejího soudu stále stejná – primitivní, ale účinná.

V rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou zmiňuje především mechanismus strachu. „Jednou byl nebezpečný Andrej Kiska. Premiér tehdy vystoupil a varoval. Teď pokračuje varováním před uprchlíky, i když na Slovensku žádní nejsou,“ zdůrazňuje. „Robert Fico je premiér a nikdo nepoužívá takový mechanismus strachu jako on,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio