Vojenský analytik Martin Koller o Ukrajině: Jde o boj zájmových skupin. Moskvě stačil Krym

16. květen 2014

„Ruské vedení nemá ochotu na ukrajinské území vstupovat, přineslo by mu to jen řadu problémů,“ míní vojenský analytik a expert na armádní techniku a zbraně Martin Koller. A ukrajinská vláda? Ta bude mít nyní mnoho starostí s ekonomickou zadlužeností, vzrostou životní náklady a Ukrajinci budou ještě více chudší. „Žádné půjčky ale nepomůžou,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Martin Koller.

Na Ukrajině probíhá lokální válka, nikdo však stále neví, kdo za konfliktem stojí. „Rusko se dostává přes útoky západních médií mimo dění, jde o boj proruských separatistů a zájmových skupin, které spolupracují s ukrajinskou vládou,“ vysvětluje Martin Koller.

Čtěte také

Rusku přináší ukrajinský konflikt jenom potíže a nemá ochotu tam vstupovat. „Stále jde o ukrajinské území a vzrostlo by napětí ze strany států EU. Další problémy by vznikly následně, jako například majetkové vztahy,“ vysvětluje.

A kdo jsou ruští separatisté? „Možná kariéristé, kriminální živly, Ukrajinci, kteří chtějí za lepším, ale i Rusové,“ odpovídá s tím, že za Putina vzrostly Rusům platy až čtrnáctkrát, zatímco Ukrajincům se nehnuly. Otazníky také visí nad takzvanými neoznačenými vojáky. „Všude na bojištích dnes běhají civilisté s maskáči, což je dnes téměř legální. A to je špatně,“ dodává.

Martin Koller, vojenský analytik, expert na armádní techniku a zbraně

Jakým problémům čelí Ukrajina? Z kterých zemí tajné služby na Ukrajině operují? A jaké zájmové skupiny tam bojují? I to jste mohli slyšet mezi 10 a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio