Vlastizrádcem z donucení. Od procesu s Rudolfem Slánským uplynulo 70 let

25. listopad 2022

Muž, kterému se stal osudný režim a praktiky, které sám pomáhal vytvořit. Rudolf Slánský byl jedním z nejvýznamnějších komunistických politiků první poloviny 20. století. Pak ale přišel strmý pád. Od procesu s Rudolfem Slánským uplynulo 70 let. Připomeňte si pozadí tragických okolností jeho případu v novém seriálu Radiožurnálu vždy v 8:50.

Slánský byl československý politik a dlouholetý člen Ústředního výboru Komunistické strany Československa. V letech 1945 až 1951 byl generálním tajemníkem ÚV KSČ. Odsouzen byl během politického monstrprocesu v listopadu 1952 a v prosinci téhož roku popraven.

Čtěte také

Spolu s ním byl rozsudek smrti vykonán nad dalšími deseti odsouzenými – Vladimírem Clementisem, Otto Fischlem, Bedřichem Geminderem, Rudolfem Margoliusem, André Simonem, Josefem Frankem, Bedřichem Reicinem, Otto Šlingem, Karlem Švábem a Ludvíkem Frejkou.

Vyšetřovatelé proti Slánskému v roce 1951 shromáždili velké množství výpovědí a čekali na záminku k zatčení. Přišla téhož roku v listopadu v podobě dopisu s nabídkou k emigraci na Západ.

Sovětští poradci prohlásili, že adresátem dopisu je Rudolf Slánský. Zvací dopis k němu údajně mířil přes Herberta Kauderse, příslušníka americké tajné služby. Jak to s dopisem bylo doopravdy, není dodnes zcela jasné.

autoři: Radiožurnál , prh
Spustit audio

Související