Vladislav Vokoun: Monitoring práce strojvedoucích by měl chránit zaměstnance i cestující

„Na Českých drahách zkoumáme příčiny, abychom udělali systémové opatření a do budoucna zvýšili bezpečnost,“ říká k častým nehodám na železnicích první místopředseda Odborového svazu železničářů Vladislav Vokoun. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu rovněž upozorňuje, že i strojvedoucí jsou lidé a při obrovském množství vlaků může dojít k pochybení.

„Systémová chyba není, ale nedá se úplně přesně říci, že člověk selhal a teď to na něj všechno hodíme,“ říká Vladislav Vokoun. 

Jenom od začátku roku České dráhy vypravily 4000 tisíce vlaků
Vladislav Vokoun

Na Českých drahách se podle něj všichni snaží do detailů rozebrat, co mohlo být příčnou nehod. Kromě pracovní doby, četnosti směn, výlukové činnosti se rozebíral i technický stav vozidel nebo stav zabezpečovacího řízení. „Podnik nemá sebemenší zájem, aby to svedl na zaměstnance,“ dodává.

Miroslav Kupec: Strojvedoucí jezdí i u jiných dopravců, aby si přivydělali

České dráhy (ilustrační foto)

České železnice zažily tři nebezpečné události v rozpětí pěti dnů. Incidenty se zabývalo vedení Českých drah – podle ředitele Miroslava Kupce jde o chybu nikoliv systémovou, ale lidskou, došlo k porušení platných pravidel.

Odboráři také už delší dobu požadují, aby do opatření byl zahrnutý monitoring práce strojvedoucích. Ten byl měl zajistit, aby nedocházelo k tomu, že některý strojvedoucí plynule přejde od jednoho zaměstnance k druhému, aniž by dodržel odpočinek.

„V první fázi nám to bylo regulátorem zamítnuto, teď to leží v parlamentu. Doufám, že to projde, bylo by to přínosem do budoucna a bude to chránit zaměstnance i cestující,“ zdůrazňuje.

Na Českých drahách je podle něj ojedinělým jevem, že by strojvedoucí měl přivýdělek i u jiných dopravců, nicméně připouští, že k tomu dochází.

Proč mají České dráhy nedostatek strojvůdců? A je pravda, že jsou  přetěžováni, protože je jich málo a vlaky jezdit musí? Poslechněte si rozhovor celý.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.