Miroslav Kupec: Strojvedoucí jezdí i u jiných dopravců, aby si přivydělali

České železnice zažily tři nebezpečné události v rozpětí pěti dnů. Incidenty se zabývalo vedení Českých drah – podle ředitele Miroslava Kupce jde o chybu nikoliv systémovou, ale lidskou, došlo k porušení platných pravidel.

Jak je možné, že vlak na Vysočině ujel s 11 cestujícími bez strojvedoucího a zastavil se po šesti kilometrech? „Systém je nastaven dobře, ale bohužel se stane, že v tom obrovském množství vlakových spojů, které vypravujeme denně, a při tom počtu strojvedoucích, se stane, že čas od času dojde k selhání lidského faktoru,“ vysvětluje.

Čtěte takéStrojvedoucí pod drobnohledem. České dráhy po incidentech zpřísní kontrolu jejich práce

I za dalšími dvěma incidenty – v Ejpovicích, kde se zatavily dva vlaky 34 metrů od sebe, a srážka dvou lokomotiv v Českých Budějovicích, stojí selhání lidského faktoru.

Kupec v té souvislosti zdůrazňuje, že existuje takzvaný poučný list, který se dostane ke každému z 3 600 strojvedoucích. Ti jsou pak s událostí seznámeni. „Vždy je tam popsáno, k čemu došlo, co bylo příčinou, co se stalo špatně a co se nesmí opakovat,“ vysvětluje s tím, že České dráhy rovněž zvýší kontroly.

Monitoring licence strojvedoucího

„V neposlední řadě víme, k čemu dochází na železnici obecně – neexistuje evidence toho, jakou strojvedoucí odpracuje pracovní dobu… Běžně se stává, že někteří strojvedoucí u svého kmenového zaměstnavatele vykonají nějakou směnu, a potom, aby si přivydělali, jdou jezdit u jiného dopravce,“ říká.

V současném systému se tak nezjistí, zda strojvedoucí neporušil základní podmínky, že musí mít nějaký odpočinek.

„V tuto chvíli Poslanecká sněmovna projednává změnu zákona o Drahách,“ nastiňuje s tím, že jednou z iniciativ, kterou odstartovaly Dráhy ve spolupráci s ministerstvem dopravy, je takzvaný monitoring licence strojvedoucího.

Jak se projevuje v provozu slevy jízdného? A bude ve vlacích neomezené připojení k internetu? Poslechněte si celý rozhovor Dvaceti minut Radiožurnálu.

autoři: Marie Bastlová , prh