Vladimír Dlouhý

21. září 2008

V pondělí byl hostem Dopoledního Radiožurnálu ekonom, bývalý politik a dnes bankovní poradce Vladimír Dlouhý, který posluchačům přiblížil, jak se dotknou otřesy na americkém trhu evropské a tuzemské ekonomiky a na závěr také prozradil, jak ho poznamenala léta ve vysoké politice. V úterý 23. září bude hostem herec a zpěvák Jiří Macháček.

Moderátorku Lucii Výbornou zajímalo hlavně aktuální téma ekonomické krize ve Spojených státech a její následky v České republice. Její host osvětlil posluchačům důležité souvislosti a možné následky dění na bankovních trzích: "Je pravděpodobné, že se určitému dopadu krize nevyhneme, i když to nebude dopad přímý. Některé z evropských bank vliv krize pocítí, ale snad nebudeme čelit tak masivním státním pomocím jako v minulých dnech Spojené státy," uvedl Vladimír Dlouhý.

Sekundárním efektem současné krize bude z odborného pohledu Vladimíra Dlouhého určité zpomalení ekonomiky a následné obtížnější získávání prostředků na finanční investice. A jak se dnešní host dívá na stav evropské společnosti ve vztahu s jejím ekonomickým vývojem? Podle Vladimíra Dlouhého je Evropa příliš zpovykaná, rozmazlená a měkká, a to i v období, kdy musí čelit silným konkurenčním tlakům z jiných oblastí světa. Otázkou zůstává, jestli budeme mít vnitřní sílu se těmto tlakům přizpůsobit.

"Co s vámi udělala politika?" zajímalo Lucii Výbornou. "Určitě mě změnila, trochu mi narostla hroší kůže, ale stejně jsem jí nikdy neměl dost a vnitřně jsem si hodně věcí bral. Ale když se na to dívám zpětně, tak jsem hrozně rád, že mi osud dal příležitost být v politice," doplnil bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, který dnes kromě bankovního poradenství přednáší na Karlově univerzitě.

Záznam rozhovoru s Vladimírem Dlouhým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio