Vláda chystá pomoc v boji s růstem cen elektřiny a plynu. Stát bude dotovat domácnostem část účtu za energie

22. červen 2022

Vláda dnes projedná úsporný energetický tarif. Domácnostem by měl pomoct zvládnout vysoké ceny elektřiny a plynu – část spotřeby by zaplatil stát. Podpora má taky lidi motivovat, aby energiemi víc šetřili. „Hlavní výhoda tohoto řešení spočívá v tom, že nebudete muset provádět jakoukoli interakci a komunikaci se svým obchodníkem. Pokud máte tarif pro domácnosti, automaticky tam budete mít slevu zaúčtovanou,“ představuje návrh náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák.

Ceny elektřiny by na konci roku mohly meziročně zdražit o víc než 80 procent, plyn skoro o 60 procent. Předpovídá to neveřejná vládní analýza, na kterou upozornil deník E15. „Některé prognózy jsou skutečně takto pesimistické,“ potvrzuje náměstek ministra.

Čtěte také

Na pomoc, kterou vláda pro domácnosti chystá, by měli dosáhnout nejen ti nejzranitelnější, ale i střední třída, slíbil už dřív ministr průmyslu a obchodu Síkela. Příspěvek by měl být vypočítáván tabulkově, tedy podle toho, jaký má konkrétní domácnost tarif, odběr a k čemu elektřinu nebo plyn využívá.

Finanční příspěvek by měly domácnosti dostávat automaticky, bez žádosti. Vláda neplánuje peníze posílat na účet, ale částku jim odečte od poplatků nebo záloh na faktuře. Chtěli jsme přijít s řešením, které bude jednoduché, proveditelné v co nejkratší době a zároveň zůstane spravedlivé. Stát proto bude dotovat určitou poměrnou část účtu za energie úplně všem domácnostem,“ vysvětluje Petr Třešňák.

Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka vláda v návrhu pomoci nemyslí na firmy nebo obyvatele, kteří bydlí v panelácích a teplo odebírají z tepláren. Hnutí SPD zase kritizuje, že podpora je nedostatečná vzhledem k tomu, jak moc energie zdražují.

autoři: Jan Pokorný , agf
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.