Víme co na Starlineru nefunguje, ale nevíme proč, vysvětluje NASA odložení návratu dvou astronautů z ISS

5. září 2024

Mezinárodní vesmírnou stanici čekají neobvyklé organizační změny. Astronauti Sunita (Suni) Williamsová a Barry (Butch) Wilmore na ní zůstanou až do příštího roku. NASA totiž rozhodla, že se jejich kosmická loď Starliner vrátí na Zemi bez lidské posádky. Kvůli tomu bude potřeba předělat plány dalších letů ke stanici.

„Butch a Suni jsou připraveni pokračovat ve své misi na palubě ISS jako členové posádky 71,“ oznámil Norman Knight z ředitelství letových operací NASA na tiskové konferenci. Oba astronauti by se tak měli vrátit na Zemi příští rok v únoru.

Kosmická loď Starliner ve vesmíru

„Budou s námi na stanici celkem osm měsíců. Naše expedice obvykle trvají půl roku, ale už jsme měli astronauty, kteří tam pobyli dvanáct měsíců v kuse, takže osmiměsíční pobyt je víceméně normální,“ doplnila ředitelka programu NASA pro Mezinárodní vesmírnou stanici Dana Weigelová

Podle ní se nedá tak úplně říci, že by dvojice na stanici uvízla. Práce je pro ně dost. „Jsou to vítané pomocné ruce. Už odpracovali asi sto hodin na desítkách různých vědeckých experimentů a starají se o kritickou údržbu na palubě stanice. Ke konci jejich mise je čekají i výstupy do volného prostoru.“

Vesmírné záchranné čluny

Zatímco astronauti zůstávají a pokračují ve své práci, kolem vesmírné stanice bude brzy manévrovat několik kosmických lodí. Ještě v září k ní poletí Crew Dragon 9. Místo plánovaných čtyř astronautů poletí jen dva a dvě místa v lodi budou volná. To ale není všechno.

Čtěte také

„Musíme překonfigurovat také loď Crew 8, která kotví u stanice. Jakmile odletí Starliner, bude Crew 8 sloužit jako záchranný člun i pro Butche a Suni,“ vysvětluje manažer NASA pro komerční pilotované lety Steve Stich.

Důvodem je bezpečnost. V případě potřeby se totiž všichni členové posádky musí vejít do lodí, které u stanice právě kotví.

„Ty slouží jako bezpečný přístav v případě, že je potřeba Mezinárodní vesmírnou stanici dočasně opustit, skrýt se třeba pro případ nějaké havárie, požáru, nebo kdyby hrozila srážka s nějakým kosmickým smetím,“ říká kurátor letectví a kosmonautiky Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl.

Návrat Starlineru bude testovací let

A experti z NASA usoudili, že Boeing Starliner, kterým Butch Wilmore a Suni Williamsová přiletěli, není pro návrat posádky bezpečný.

„Je příliš nejisté, jak se budou chovat trysky Starlineru. Kdybychom měli model, který by dokázal předpovědět, co budou dělat, rozhodli bychom se jinak. Ale když jsme se podívali na data, zjistili jsme, že to je příliš velké riziko pro posádku,“ popisuje Steve Stich, proč se rozhodli pro návrat bez ní.

Když loď Starliner přistávala u vesmírné stanice, nefungovalo jí 5 z 28 manévrovacích trysek. To by samo o sobě nebyl problém, podle expertů jsou systémy dostatečně zálohované, aby takový výpadek vydržely. Větší potíž je podle nich v tom, že přes veškerou snahu nezjistili, proč selhaly a kdy se taková závada může opakovat.

To je jedna z věcí, které se nedají vypočítat předem. „Naše modely stejně neodpovídají tomu, jak se to chová v reálu. A často spíš hádáme, než abychom měli pevná data. Jak se říká: Test, při kterém nenajdete žádný problém, je špatný test,“ dodává Tomáš Přibyl.

Odborníci tak doufají, že i bezpilotní přistání Starlineru pomůže vyřešit některé otazníky.

zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související