VIDEO: Svět se loučí s papežem Benediktem XVI. „Jeho teologické dílo je skutečný poklad“

5. leden 2023

Ve Vatikánu se koná rozloučení se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI. „Pohřeb je výjimečný tím, že nebude pohřbíván jakožto aktuální hlava státu,“ vysvětluje Martin Horálek, dramaturg náboženského vysílání ČT. Pohřeb povede současný papež František. Ten Benedikta XVI. označil za hrdinu víry a ocenil, jaký odkaz po sobě zanechal mezi věřícími. V čem byl kontroverzní jeho postoj ke kauzám sexuálního násilí v církvi? Poslechněte si rozhovor.

Tělo Benedikta XVI. bylo tři dny vystaveno ve Svatopetrské bazilice, kde se s ním podle Vatikánu přišlo rozloučit téměř 200 tisíc lidí. Pohřeb začal v 9:30, ale první příchozí dorazili do Vatikánu už kolem čtvrté hodiny ráno. Očekává se účast asi 70 tisíc lidí, včetně delegací ze zahraničí. Česko bude zastupovat premiér Petr Fiala.

Po skončení smutečního obřadu bude zesnulý emeritní papež uložen do hrobky ve Svatopetrské bazilice.

Na spořádaný průběh pohřbu kromě uniformované i neuniformované policie dohlížejí příslušníci polovojenské policie a také na 500 dobrovolníků civilní ochrany, kteří mají za úkol především poskytovat informace.

Papež Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, zemřel v sobotu ve věku 95 let ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae. V čele katolické církve stál v letech 2005 až 2013, kdy odstoupil ze zdravotních důvodů. Stal se prvním papežem po zhruba 600 letech, který tak učinil.

autoři: Martin Horálek , Petr Král , agf | zdroj: iROZHLAS.cz

Související