Víc dat, méně vyplýtvané vody. Česká firma navrhla inteligentní systém závlahy, testují ho na Praze 2

28. leden 2021
Podcast Budoucnost R

Snad každému se někdy stalo, že ve snaze nenechat své pokojové květiny uschnout je naopak zaléval až moc – a rostliny pak povadly nebo přímo uhnily. Podobná věc se může stát i v městském parku. Jak tomu předcházet? Společnost CleverFarm na Praze 2 spustila unikátní pilotní projekt, díky němuž by město navíc mohlo ušetřit nemalé množství pitné vody.

„Vodou se plýtvá a nejvíc to bolí, když se plýtvá vodou pitnou,“ shrnuje Vojtěch Malina z CleverFarmu. „V USA existuje agentura, která se vodním hospodařením zabývá, a ta uvádí, že celosvětově se ‚přezavlažuje‘ o 50 procent. To znamená, že je možné ušetřit až 50 procent vody, která se na zavlažování posílá,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Proč se vlastně k zavlažování (například zeleně v parcích) používá pitná voda? Přestože se situace zlepšuje a na řadě míst se přechází k zalévání vodou užitkovou, ve městech stále hraje pitná voda prim. Z jednoduchého důvodu. „Ve městech nejsou jiné možnosti, a nejjednodušší tak je napojit zavlažování na vodovodní řád. Přitom každá úspora pitné vody je žádoucí,“ upozorňuje Vojtěch Malina.

Inteligentní systém závlahy

Právě o úsporu vody se nyní společnost CleverFarm snaží v rámci svého pilotního programu na Praze 2. Po detailním skenu půdy nejprve vybrané parky osadila senzory, které sbírají informace o vlhkosti v půdě nebo o počasí. Na základě sebraných dat pak systém navrhuje, jak zavlažování optimalizovat. Výsledkem jsou zdravější keře, stromy a květiny, ale také snížení spotřeby vody.

„Je důležité začít sbírat informace o skutečné potřebě vody v půdě,“ vysvětluje Vojtěch Malina. „Nemůžeme se spoléhat jen na předpovědi srážek, jde o velmi nepřesné údaje, každá půda má navíc jinou vsakovost. Vše musí začít tím, že znáte skladbu zeleně, víte, kde je umístěná, jaká je svažitost pozemků, vsakovost… Pak je možné správně nastavit závlahu.“

Pilotní projekt na Praze 2

„Městská zeleň dnes hodně trpí, jednak nízkou propustností půdy, jednak extrémními suchy,“ potvrzuje slova Vojtěcha Maliny také pražský zastupitel Jan Recman z ODS. „Jsem rád, že nám moderní technologie umožnily zavést systém chytrých závlah v našich parcích, takže se o naši zeleň budeme moct starat dobře.“ Dodává, že pokud se pilotní projekt podaří, bude celý systém postupně nasazen i v dalších pražských parcích. 

Proč se v současnosti stále méně využívají přírodní zdroje vody? A kolik vody je díky inteligentnímu zalévání možné ušetřit? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R. 

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související