Veškeré alternativy by byly horší než ta stávající, říká Leo Luzar z KSČM

Hlasování o důvěře pro vládu Andreje Babiše se blíží, ještě před tím se předsedové KSČM a hnutí ANO chystají podepsat toleranční dohodu. „Budeme s napětím očekávat, kdy tato vláda začne konečně pracovat,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Pro toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD se podle Luzara vyjádřila velká většina vedení KSČM. „Veškeré alternativy, které byly, jsou horší než stávající,“ odpovídá na otázku, proč komunisté podporují vládu, ze které ani oni sami nejsou nadšení.

Mimořádné volby by podle Luzara patovou situaci nevyřešily, proto se komunisté rozhodli pro toleranci menšinové vlády.

Jan Hamáček: Nejmenování ministra není novinka, v minulosti se to už stalo

Jan Hamáček

Sociální demokracie přispěla k nalezení cesty z  politické krize, říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda ČSSD Jan Hamáček s tím, že je zde vláda, která předstoupí před Poslaneckou sněmovnu a bude žádat o důvěru. Otevírá se také podle něj prostor k řešení kauzy Miroslava Pocheho. 

„Pevně věříme, že tato menšinová vláda, byť má plná ústa levicových programů, velice rychle v praxi ukáže, že levicová politika je jí vzdálená a že se bude orientovat k pravému směru rozhodování,“ říká. 

A právě to bude podle něj pro komunistické voliče jasným signálem, že Andrej Babiš není zárukou levicové politiky.

Zdůrazňuje také, že všechny zákony, které bude vláda předkládat do Poslanecké sněmovny, budou podrobovat tvrdému zkoumání a snažit se uplatňovat pozměňovací návrhy tak, aby byly více levicové.

Mají komunisté garance postů ve státních formách jako součást dohod s hnutím ANO? A je pro komunisty problémem ministryně s opsanými pasážemi v diplomových pracích? Poslechněte si zbytek rozhovoru.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio