Jan Hamáček: Nejmenování ministra není novinka, v minulosti se to už stalo

Sociální demokracie přispěla k nalezení cesty z  politické krize, říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda ČSSD Jan Hamáček s tím, že je zde vláda, která předstoupí před Poslaneckou sněmovnu a bude žádat o důvěru. Otevírá se také podle něj prostor k řešení kauzy Miroslava Pocheho.

„Stále platí usnesení předsednictva, které schválilo naše kandidáty do vlády,“ připomíná s tím, že Miroslav Poche je nadále nominantem ČSSD na ministra zahraničí.

Kateřina Valachová: Trváme na nominaci Pocheho na post ministra zahraničí

Kateřina Valachová, poslankyně ČSSD a bývalá ministryně školství

Možnost menšinové vlády sociální demokracie a hnutí ANO je v tuto chvíli jedinou šancí, jak dosáhnout stabilní vlády. Takový je názor místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové, která potvrzuje, že Miroslav Poche je nadále nominant ČSSD na post ministra zahraničí.

Už dříve také věděl, že premiér Andrej Babiš je připraven v případě odmítnutí Pocheho ze strany prezidenta přistoupit na stávající řešení, tedy Jana Hamáčka ve funkci ministra zahraničí.

„Kdyby vláda nebyla jmenovaná, tak politická krize a nejistota by se přelila přes prázdniny, to by nebylo vůči našim občanů odpovědné,“ varuje s tím, že nejmenování ministra není v české politické nic nového.

Připomíná v té souvislosti případ Václava Klause, který odmítl jmenovat Davida Ratha, a v té chvíli byl řízením ministerstva zdravotnictví pověřen Zdeněk Škromach. „Není to nic, co by spadlo z čistého nebe, je tady precedens z minulosti,“ vysvětluje.

Má Jan Hamáček vliv na ministry navržené koaličním partnerem? A může kvůli kauze Miroslav Poche vláda nedostat důvěru ve Sněmovně?

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio