Vědci jsou na stopě zázračné piluce na hubnutí. „Nebude nutné cvičit ani jíst méně,“ slibují

Rozhodli jste se v novém roce zhubnout? Pravděpodobně vás teď čeká přísný režim – odborníci mimo jiné doporučují omezit tučná jídla. V budoucnu by ale podobná doporučení platit nemusela, jak ukázal experiment mezinárodního týmu vědců. 

Při něm experti nasadili pokusným myším plnotučnou dietu, ty ale díky speciálním lékům netloustly. Vědci by si nyní přáli vyvinout něco podobného i pro lidi. Jenže je v tom háček.

Tloustnete i při pouhém pohledu na knedlík? Vědci jsou na stopě vysvětlení

Obezita je jednou z civilizačních chorob. Čeští vědci zkoumají vlastnosti tukové tkáně, aby zjistili, v čem spočívá náchylnost k tloustnutí

Nadbytečné kilogramy jsou příčinou mnoha civilizačních nemocí, třeba cukrovky nebo srdečních a cévních chorob. Ve Fyziologickém ústavu Akademie věd se tuková tkáň zkoumá. Vědci i pomocí pokusů na myších hledají nové možnosti v léčbě nemocí vázaných právě na obezitu.

Gen zodpovědný za ukládání tuku

„Výzkum se zatím týkal pouze myší. Kdybychom ale výsledky promítli na člověka, organismus by spaloval víc kalorií a ukládal méně tuku. Přitom by nebylo nutné měnit jídelníček ani zvyšovat tělesnou námahu,“ popisují autoři studie, kteří hledali geny zodpovědné za ukládání tělesného tuku.

„Když zablokujeme gen RCAN1, dosáhneme dvou hlavních výsledků. Jednak se omezí ukládání tuku, jednak svaly začnou spalovat více kalorií i v klidu,“ popisuje fyziolog Damien Keating v nahrávce z australské Flinders University.

Pilulka neřeší složení jídelníčku

Připadá vám takový výzkum jako drahé podbízení línému a nezdravému životnímu stylu? Autoři studie připomínají, že existují i lidé, kteří už životní styl změnit nemohou. V současnosti pak tito lidé podstupují bandáže žaludku nebo odstraňování tuku.

Univerzální řešení na hubnutí? Špatně zvolená dieta může přinést podrážděnost a únavu, varuje lékařka

Žena na váze

Nebýt tlustý a unavený. Užít si léto a netloustnout. Zná dr. Marie Skalská návod? A proč univerzální řešení nefungují?

„Je spousta lidí, kteří z nejrůznějších důvodů nezvládají svou tělesnou hmotnost. Ideální by pro ně bylo, kdyby si mohli vzít piluku, a nemuseli by přitom hlídat dietu ani tělesnou zátěž. Naše studie naznačuje úplně nový směr bádání, na jehož konci by právě tato pilulka mohla být.“

Zůstává samozřejmě otázkou, zda by lidé, kteří by díky pilulce zhubli, byli skutečně zdraví po všech stránkách. Problém současné výživy totiž nespočívá jen v nadbytku kalorií, ale i ve složení jídelníčku.

autoři: Martin Srb , als
Spustit audio