Tloustnete i při pouhém pohledu na knedlík? Vědci jsou na stopě vysvětlení

21. květen 2018

Nadbytečné kilogramy jsou příčinou mnoha civilizačních nemocí, třeba cukrovky nebo srdečních a cévních chorob. Ve Fyziologickém ústavu Akademie věd se tuková tkáň zkoumá. Vědci i pomocí pokusů na myších hledají nové možnosti v léčbě nemocí vázaných právě na obezitu.

Před námi je akvárium se dvěma myškami – jedna je černá a druhá bílá. Petr Zouhar z Oddělení biologie tukových tkání Fyziologického ústavu Akademie věd mi vysvětluje, že geneticky pocházejí z úplně jiných kmenů, což je pro zdejší výzkum podstatné. Představují totiž různý model náchylnosti k obezitě.

Třeste se a zhubněte. Vibrace pomáhají při spalování tuku podobně jako cvičení, dokazují vědci

štíhlá dívka - cvičení - hubnutí - tanec

Relativně pohodlný recept na lepší tělesnou kondici se skrývá za zkratkou WBV. Vyznavači cvičení označovaného jako „whole-body vibration“ neboli „vibrace celého těla“ se postaví, posadí nebo položí na vibrující plošinu. Otřesy se z plošiny přenášejí do svalů, které se v reakci na vibrace několikrát za sekundu stáhnou a opět povolí. Svaly na celém těle pracují, i když se cvičenec sám nehýbe. Výsledek WBV by měl být srovnatelný s efekty, jaké přináší tradiční aktivní pohyb. Je to vůbec možné? A co vibrace v organismu opravdu vyvolávají?

Není myš jako myš

„Podobně jako se lidé liší v tom, jak snadno nabírají kila, nehledě na to, jak intenzivně sportují nebo se přejídají, mají i tyto dva myší kmeny různou náchylnost k obezitě. Kdybychom obě myšky krmili stejnou nezdravou dietou s vysokým obsahem tuků, nabere černá myška mnohem víc tukové tkáně než bílá,“ popisuje Petr Zouhar.

Vědce zajímá právě struktura tukové tkáně, protože se domnívají, že v ní jsou značné rozdíly. „Z tukové tkáně izolujeme ribonukleovou kyselinu (RNA) a měříme, kolik je jí v tkáni pro jednotlivé geny přítomno. Z toho pak usuzujeme na rozdíly mezi zvířaty,“ vysvětluje.

Půst není hladovka! připomíná obezitolog. Proč mírná nadváha nevadí?

Martin Matoulek

Sejde z očí, sejde z mysli. Tak charakterizuje pamlskovou vyhlášku obezitolog Martin Matoulek. A že si k jídlu máme kupovat to, co opravdu potřebujeme? Co není v ledničce, to nesníme, upozorňuje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Flexibilní tkáň

Spolu s doktorkou Kristinou Bardovou si na počítači prohlížíme krásně barevné fotky tukové tkáně. „Koule tuku je obarvena zeleně a červeně je zvýrazněna kapilární síť, tedy přívod krve k jednotlivým buňkám,“ ukazuje mi výzkumnice.

Z pozorování vyplývá, že u bílých myšek je prokrvení tkáně mnohem lepší a tukové kapénky jsou menší než u černých myší.

„Měřili jsme obrat lipidů v tukové tkáni bílých i černých myší a zjistili jsme, že flexibilita tkáně a rychlost, s jako reagují na vnější podmínky, je mnohem vyšší u bílých myší. Proto si myslíme, že jedním z klíčů ke zdraví je právě pružnost v reakci na různé podněty,“ dodává Petr Zouhar.

autoři: Andrea Skalická , and
Spustit audio