Půst není hladovka! připomíná obezitolog. Proč mírná nadváha nevadí?

20. září 2016

Sejde z očí, sejde z mysli. Tak charakterizuje pamlskovou vyhlášku obezitolog Martin Matoulek. A že si k jídlu máme kupovat to, co opravdu potřebujeme? Co není v ledničce, to nesníme, upozorňuje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Co je to vlastně obezita? Podle definice nadměrné množství tukové tkáně, tedy příliš mnoho tuku v organismu. Existují přístroje, které množství tuku dokáží změřit, ale je to drahé a nemá to smysl. „Nezáleží na tom, zda máte 60 nebo 70 procent tuku, poznáme to podle pasu, kde se to hromadí, přesné číslo nehraje roli,“ vysvětluje.

Lidé s nadváhou mají k obezitě vlohy po svých předcích, 70 let v našem regionu nebyl hladomor ani války. A přesně to udržovalo populaci štíhlejší. Mírná nadváha může dokonce být pro člověka výhodou, a to za předpokladu, že si udržuje fyzickou zdatnost. Mírné množství tuku totiž chrání před osteoporózou.

Tělovýchovné lékařství je obor zabývající se pohybem jako metodou léčby, zabývá se péčí o vrcholové sportovce, z větší části jde ale o plánování pohybových aktivu obézních lidí. „Každý má v sobě svalovou lékárnou. Tuk neumíme dostat z těla jinak než přes svalovou práci,“ říká.

Příčin vzestupu hmotnosti může být více, ale když se člověka podaří rozhýbat, tak daleko lépe spolupracuje. „Sportovce dietu naučíme,“ vysvětluje.


Je prokázáno, že když člověk tři měsíce vydrží v pravidelném pohybu, zvýší zdatnost, tak si organismus nezávisle na své vůli řekne o potraviny bohatší na sacharidy a bílkoviny a méně s obsahem tuků. MARTIN MATOULEK

Mnoho mýtů je ale spojených například s pitným režimem a s regulací vody – udává se, že člověk by měl mít 1,5 až 3 litry, záleží ale na tom, jaké je venku počasí. A pokud držíme půst, tak bychom měli vědět, že ve skutečnosti nejde o žádnou hladovku – pouze vynecháváme na jeden den maso a těžká jídla.

Z historického důvodu šlo o to, aby člověk duchovně přemýšlel, rozjímal a modlil se. „Jestli si někdo pod půstem udělá hladovku, tak je to špatně, protože je bez energetického příjmu. V následujícím dni to dožene,“ připomíná.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio