Ve Velké pardubické bude startovat devatenáct koní. Na slavnostní přehlídku před tribunami je přivede Tzigane du Berlais

9. říjen 2021

Na startovní listině 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou je devatenáct koní. Tedy všichni, kteří před týdnem do legendárního dostihu poslali přihlášky. Na startu se objeví koně z České republiky a Slovenska, jezdci reprezentují pět národností. Startovní čísla účastníkům dostihu vylosoval potomek zakladatele Velké pardubické hrabě Francesco Kinský dal Borgo. Nalaďte si vysílání Radiožurnálu po 14. hodině a užijte si neopakovatelnou atmosféru českého dostihového svátku.

Prvním jménem z osudí byl slovenský Paris Eiffel. Los mu přiřkl startovní číslo 11. Vzápětí byla tažená jediná klisna ve startovním poli Vanesse, která ponese číslo 1. Posledním losovaným byl jediný bílý kůň startovní listiny - slovenský Star, kterému los přidělil šťastnou třináctku. V sedle bude jeho trenér a vítěz Velké pardubické z roku 1992 Jaroslav Brečka.

Velká pardubická na Radiožurnálu

Celé nedělní odpoledne bude na Radiožurnálu ve znamení největšího českého dostihového svátku. Od 14 hodin vysíláme z našeho mobilního studia R-stream na pardubickém závodišti.

Co jsme pro vás připravili?

  • Po 14:05 si bude Hanka Shánělová povídat s Pavlem Liebichem, bývalým žokej a trojnásobným vítěze Velké pardubické, a s Pavlem Fialou, autorem několika knih o legendárním závodu.
  • Od 15:45 si poslechněte přímý přenos hlavního závodu letošního ročníku Velké pardubické.
  • A od 16:40 bude hostem Libor Štencl, podkovář a bývalý žokej, vítěz Velké pardubické z roku 1993.

Nejvíce koní do dostihu posílá trenér Josef Váňa. Kromě dvou vítězů Velké pardubické No Time To Lose a Theophila  bude jeho tréninkovou centrálu reprezentovat mladý, teprve šestiletý Mahe King. Do jeho sedla trenér angažoval velmi zkušeného žokeje a pětinásobného vítěze Velké pardubické Jana Faltejska.

Sázkovým favoritem je vítěz Velké pardubické z roku 2017 No Time To Lose trenéra Josefa Váni

„Vyhrát Velkou pardubickou může kdokoli. Kdybych dopředu věděl vítěze, zahrál bych si ho už teď,“ vtipkoval při slavnostním losování Josef Váňa. „Pokud bude měkká dráha, vidím největší šance pro No Time To Lose. Pokud bude dráha tvrdší, mohl by to být Theophilos. Mahe King je moc mladý, ale distanci by měl zvládnout,“ popsal šance svých koní legendární žokej.

Mezi mladíky patří také sedmiletý Evžen, který může být černým koněm dostihu. „Velká pardubická je dlouhý a těžký dostih. Fyzicky koně připravíte vždycky, roli ale hraje i psychika a pohoda. Snad nám tohle všechno letos vyjde,“ řekl jezdec Evžena Jaroslav Myška.

Velká pardubická má další hvězdu

V minulosti koně na slavnostní přehlídku přiváděli už například Sagar, Peruán nebo Orphee des Blins. Letos to bude hvězda roku 2018 Tzigane du Berlais. Ten svůj první start ve Velké pardubické hned proměnil ve vítězství. O rok později sice upadl na Taxisu, v roce 2019 se ale vrátil na dotované místo. Se svým stálým jezdcem, žokejem Janem Faltejskem se umístili na pátém místě.

Areál Pardubického závodiště se v neděli 10. října otevírá už v 8:00 hodin, kdy v paddocku začne veterinární přejímka koní do 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. V 10:00 se uskuteční slavnostní zahajovací ceremoniál, o půl hodiny později odstartuje první z osmi dostihů. Tzigane du Berlais budou mít diváci možnost opět vidět krátce po půl čtvrté – v 15:45 odstartuje 131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou.

autor: vla
Spustit audio

Související