Radiožurnál Sport naladíte v síti DAB+ a na internetu. Jaké výhody přináší digitální rádio?

20. květen 2021

Nevíte, jak naladit Radiožurnál Sport? Přečtěte si, jak přejít na digitální vysílání DAB+, a máme pro vás také odpovědi na nejčastější dotazy. 

DAB+ je novou digitální platformou pro poskytování moderních mediálních služeb všude tam, kde trávíme hodně času – do domácností, chat, chalup a hlavně do automobilů, a to zdarma a bez závislosti na internetu.

  • Kde poslouchat Radiožurnál Sport?

Program je dostupný pro 95 procent populace v multiplexu ČRo DAB+, pro ostatní zájemce pak na internetu. V multiplexu ČRo DAB+ bude mít vyhrazený datový tok 48 kbps s kódováním HE-AAC, ve verzi 2, k dispozici bude pochopitelně na kanálu 12C (Čechy) i 12D (Morava).

 

Jaké hlavní výhody má příjem DAB+? Především nabízí vysokou kvalitu zvuku, prostor pro více rozhlasových stanic, multimediální doprovodné služby, stabilní příjem, energetickou šetrnost a jednoduché ovládání přijímačů.

Jak poslouchat Radiožurnál Sport v autě?

Pokud si dnes kupujete nový vůz, digitální rádio DAB+ je už v jeho základní výbavě a každé takové rádio přijímá i stanice, které v DAB nevysílají. Jestli máte starší auto, můžete si pořídat DAB adaptér. Jeho ceny se pohybují okolo tisíce korun.

Nebojte se digitálního rádia

Kolem přechodu na vysílání DAB+ se šíří řada mýtů. Jaké jsou nejčastější z nich a co je na nich pravdy?

Je DAB+ přijímač drahý?

Rádia s nejzákladnějšími funkcemi a textovým displejem lze sehnat v řádu stokorun. Další výbavou může být barevný grafický displej nebo kombinace hybridního přijímače, která reprodukuje kromě DAB+ i internetové rádio nebo on‑line média. Taková zařízení začínají na ceně okolo dvou a půl tisíce korun.

Musíte být online, když chcete naladit DAB+?

Ne. Digitální rozhlasové vysílání se šíří z velkých vysílačů podobně jako například televizní signál. Rádio tedy využívá především běžnou teleskopickou anténu. Některá vybavenější zařízení lze navíc připojit k internetu a posluchač tím pádem může rádio využívat i nad rámec jeho základních funkcí - třeba k poslechu internetových rádií nebo hudebních aplikací typu Spotify.

Je vysílání ve standardu DAB+ neekologické a náročné na energii?

Právě naopak. Výhodou tohoto způsobu vysílání je sdružení více programů do jednoho balíku. To umožňuje optimálnější využití vysílacích kmitočtů a větší nabídku služeb. Další výhodou je možnost přenosu různých doplňkových dat - textů, obrázků, map. Díky přenosu mnoha programů na jednom kanálu je tedy toto vysílání mnohonásobně méně energeticky náročné, a tudíž i šetrné k životnímu prostředí.

Naladím na DAB+ rádiu i VKV (FM) vysílání?

Ano, samozřejmě. Všechny DAB+ přijímače jsou zároveň vybaveny i analogovými FM tunery. Lze tedy přijímat i další stanice, které zatím v DAB+ nevysílají.

autoři: Český rozhlas , and
Spustit audio

Související

Sledujte nás