Ve Filadelfii se formovaly USA a právě tam mají Američané i možnost prohlédnout si celý svět. Stačí jim na to 80 minut

Projít se indickým chrámem, japonskou místností na čajové obřady nebo londýnským neoklasicistním pokojem. Nepotřebujete k tomu ani loď, ani letadlo a bude vám na to stačit několik minut. Přesně jako návštěvníkům Muzea umění ve Filadelfii, které už skoro celé století nabízí Američanům a dalším návštěvníkům právě tento zážitek, kompletní architektonické celky z různých kultur pod jednou střechou. Na tuhle výpravu kolem světa, nikoli za 80 dní, stačí 80 minut.

Kathryn Heisingerová je dlouholetou kurátorkou Filadelfského muzea umění, ale dnes se ujala role průvodkyně a slibuje, že nás zavede do Asie, potom do západní civilizace ve středověku, pak přijde trocha renesance, a tak dále.

Je tam toho víc než Rocky

Tohle muzeum znají turisti hlavně zvenčí, protože právě vedle jeho rozsáhlé budovy stojí vyhledávané Rockyho schody a pod nimi socha tohoto filmového boxera. Ovšem i uvnitř najdeme unikátní podívanou, celé místnosti ve stylu mnoha kultur převezené sem do Filadelfie z různých koutů světa.

„Myslím, že našemu publiku se ty místnosti velmi líbí. Lidi se tu rádi procházejí japonským chrámem a japonskou čajovnou. Nebo tu máme středověký klášter s fontánou uprostřed, do které lidi házejí mince. Ale hlavně, když se v tom prostoru pohybují, tak úplně získají dojem, že jsou středověkými mnichy, a cítí se rozjímavě.

Čtěte také

Pak můžou popojít o kousek dál do renesance a vedle je neoklasicistní pokoj od skotského architekta Roberta Adama z londýnského domu hraběte ze Shelburne, který na britské straně pomohl vyjednat konec Americké revoluce,“ popisuje Kathryn Heisingerová.

Prohlédnout si celý svět

Kromě toho tu můžete vstoupit třeba do hinduistického chrámu z jižní Indie a do dalších prostor, kde můžete cestovat nejen v čase, jak je v muzeích a galeriích obvyklé, ale naprosto realisticky i v prostoru.

Tahle expozice celých areálů typických pro různé kultury vznikla už skoro před sto lety. Za jejím vznikem stál tehdejší ředitel Filadelfského muzea umění Fiske Kimball, americký architekt a historik architektury. Zdejšímu muzeu šéfoval přes třicet let až do své smrti v roce 1955, přestěhoval ho do současné budovy a významně rozšířil jeho sbírky.

„Myslel si, že Američan by měl mít příležitost navštívit ostatní kultury, i když za nimi nemůže cestovat a vidět je osobně. Proto sem přivezl truhlářská díla, vnitřní obložení a celé chrámy, aby je umístil do Muzea umění ve Filadelfii.

Díky tomu se tu v rychlém sledu ocitnete v Indii, Číně, Japonsku, středověké Evropě. Pak tu samozřejmě máme klasické výstavy s obrazy impresionistů, secesními díly a podobně, kde cestujete pro změnu jednotlivými epochami. Díky té kombinaci je podle mě naše muzeum jedinečné,“ vypráví kurátorka Kathryn Heisingerová.

Evropská i americká inspirace

Tehdejší ředitel Kimball se jezdil inspirovat do muzeí v meziválečném Německu, Rakousku nebo Londýně, než stvořil tuto unikátní kombinaci muzejních expozicí, která v následných desetiletích postupně bobtnala.

Čtěte také

„Po otevření té středověké místnosti, lidi byli naprosto šokovaní a úplně žasli, jak moc je tam ta epocha pohltila. Bylo to ještě předtím, než se podobné expozice objevily v muzeích v New Yorku, takže v tomto smyslu jsme byli tady ve Spojených státech předskokany,“ usmívá se Kathryn Heisingerová.  

Takže když budete ve Filadelfii, městě, kde se formovaly Spojené státy a kde mimo jiné vznikla jejich Ústava, obdivovat Zvon svobody nebo Síň nezávislosti a pak se vydáte ke slavné Rockyho soše, tak až vyjdete přilehlé schody, nahoře se nezastavujte a vkročte dovnitř muzejní budovy, kde si můžete projít doslova celý svět.

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související