Amerika je země ženskému fotbalu zaslíbená. Potvrdila si to i česká reprezentantka

Angažmá ve Spartě a zážitky z Ligy mistryň loni vyměnila za studium psychologie na Delawarské univerzitě a vysokoškolskou ligu ve Spojených státech. Hráčce české ženské fotbalové reprezentace Antonii Stárové se podařilo složit potřebné zkoušky a dveře ke stipendiu byly otevřené. Tým univerzity z města Newark nedaleko Filadelfie o ni hodně stál. Po svém americkém fotbalovém i studijním domově provedla 20letá Češka zpravodaje Jana Kalibu.

Procházíme kampusem Delawarské univerzity, který hraje hlavně hnědočervenou barvou cihlových budov a zelenou barvou trávníků. Těm tady vláha nechybí, protože jsme na deštivém atlantickém pobřeží.

Nejdůležitější policistka s píšťalkou. První žena bude řídit bundesligové utkání

Bibiana Steinhausová

V nejvyšší německé fotbalové lize se už sice odehrála dvě kola, i tak v ní ale dojde k premiéře. Poprvé v německé historii bude pískat zápas žena, Bibiana Steinhausová. Vedení bundesligy svěřilo Bibianě Steinhausové zápas mezi Herthou Berlín a Brémami.

Ale vždycky je kam se schovat – třeba do společenského centra pro studenty. Teď se tu ale zrovna koná taneční hodina. „Studenti se domluví, pustí si hudbu a jdou si zatancovat,“ vysvětluje mi Antonie Stárová, která už je v kampusu jako doma. Pochvaluje si i místní jídelnu, kde je na výběr z několika druhů jídel, takže si vybere i ona coby „náročná“ Evropanka.

Chodby zdobí obrázek modré slepice, což je symbol Delawarské univerzity. „Její barvy jsou zlatá a modrá,“ upřesňuje mladá Češka s tím, že po slepici se jmenují i zdejší sportovní týmy, tedy Fighting Blue Hens.

Komfort profesionála

Fighting Blue Hens, to je název týmu Delawarské univerzity

Aby to z učeben Antonie Stárová stíhala sem do sportovního střediska, kde kromě hřišť včetně krytého umělého trávníku najdeme i šatny nebo rehabilitační místnost, na to jsou v realizačním týmu Modrých slepic vyhrazeni dva asistenti.

Pomáhají fotbalistkám sestavit rozvrh semestru tak, aby stíhaly školu i tréninky a zápasy. Obecně platí, že jara jsou spíš studijní, podzimy sportovní. „Hráč se tu cítí opravdu jako profesionál, protože je tu o něj tak postaráno. Může žít opravdu fotbalem, a to i když je k tomu škola,“ pochvaluje si Antonie.

Čtěte takéStejné stadiony i týmy, ale méně diváků. Porovnali jsme zápasy nadstavby a základní části fotbalové ligy

K dispozici je tu 24 hodin fyzioterapeut, po každém tréninku máme přichystané ledové kádě, abychom rychleji regenerovaly. A tréninkové hřiště je jenom naše, netrénují na něm žádní kluci,“ zdůrazňuje. Doma ve Spartě totiž musí hráčky čekat, jestli se vejdou někam do mezery mezi tréninky mužského týmu.

Z Delawaru na Jih

Modrý dres Delawarské univerzity obléká Antonie Stárová už rok

Univerzitní fotbalistka tady má zkrátka podobnou pozici, jako doma hráči mužského týmu Sparty nebo Slavie. „Nedostáváme samozřejmě žádné peníze, ale možnosti, které tady máme, jsou opravdu na vysoké úrovni,“ potvrzuje Antonie Stárová.

Jediné, čemu podle ní vysoká úroveň chybí, je samotný tým delawarských Modrých slepic i konference univerzitní ligy, do které patří.

A tak se dohodla s kvalitnějším družstvem Státní univerzity Severní Karolína, a od podzimu bude česká reprezentantka sbírat kredity v oboru psychologie i fotbalové zkušenosti v zemi mistryň světa ve městě Raleigh na americkém Jihu.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související