Nejdůležitější policistka s píšťalkou. První žena bude řídit bundesligové utkání

V nejvyšší německé fotbalové lize se už sice odehrála dvě kola, i tak v ní ale dojde k premiéře. Poprvé v německé historii bude pískat zápas žena, Bibiana Steinhausová. Vedení bundesligy svěřilo Bibianě Steinhausové zápas mezi Herthou Berlín a Brémami.

Osmatřicetiletá Steinhausová, která je civilním povoláním policistka, zatím pískala druhou bundesligu. Také řídila finále ženského mistrovství světa 2011. Na listině rozhodčích FIFA je od roku 2005. Letos v červnu pak pískala i finále Ligy mistryň. Co jí vedlo právě k této profesi, prozradila v rozhovoru pro FIFA TV.

„Jako malá jsem chtěla fotbal hrát. Bavilo mě to, ale moje kariéra nebyla moc úspěšná. Tak jsem hledala jiný způsob, jak u tohoto sportu zůstat, protože fotbal mám moc ráda. Můj táta byl také rozhodčí, takže to pro mě nebyla až tak náročná změna,“ uvedla.

Její premiéru osobně zažijí i čeští fotbalisté, protože za Herthu hraje Vladimír Darida a za brémský Werder nastupují Jiří Pavlenka a Theodor Gebre Selassie. Utkání se hraje v neděli od půl čtvrté odpoledne.

autor: dpr
Spustit audio