Vakcíny proti covidu-19 jsou mimořádně účinné. Chrání před těžkým průběhem i samotnou nákazou, prokázala data

1. červen 2021

10 tisíc nakažených na 100 milionů naočkovaných. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí ve velké studii prokázalo, že vakcíny proti koronaviru fungují mimořádně dobře. Nejenže účinně brání možným úmrtím a těžkým případům, případně hospitalizacím, ale naočkovaní lidé jsou také velmi dobře chránění i proti samotné nákaze. 

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí shromáždilo údaje o naočkovaných lidech za leden až duben. Bylo jich celkem 101 milionů. Výzkumníci sledovali, jestli se u těchto lidí projevila nákaza virem SARS-Cov-2 více než dva týdny od ukončeného očkování, kdy už je imunita připravená na boj s infekcí. 

Nákaza se i po plnohodnotné vakcinaci projevila asi u 10 tisíc lidí, což je pouhá setina procenta všech naočkovaných. Z tohoto počtu jen asi tisícovka lidí musela být hospitalizovaná a 160 lidí v pokročilém seniorském věku zemřelo. Čísla tak ukazují, že vakcíny proti koronaviru jsou mimořádně účinné.

Zásadní vliv na situaci v ČR

Ve Spojených státech je naočkováno už 160 milionů lidí, tedy aspoň jednu dávku má polovina všech Američanů. A jak je to v Česku? Podle dat ze začátku května na jeden milion plně naočkovaných Čechů připadá asi 3,5 tisíce nakažených koronavirem. Dva týdny po druhé dávce očkování, kdy už imunitní systém má vytvořené dostatečné množství protilátek a očkovaný dostane certifikát o vakcinaci, se nákaza projevila jen u 2 desetin procenta naočkovaných. 

Čtěte také

Těžký průběh onemocněný měly dokonce jen dvě setiny procenta naočkovaných lidí. To vše jednoznačně vypovídá o tom, že očkování má zásadní vliv na snižování hospitalizací i nákaz v České republice.

Vakcinace dětí?

Evropská léková agentura nyní schválila použití vakcíny firem Pfizer a BioNTech pro děti od 12 let. Bezpečnost a účinnost u této věkové kategorie potvrdily i klinické studie. Česko už projevilo zájem o to děti od 12 let očkovat, registrace by se mohly podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové otevřít zhruba za měsíc. 

Vakcíny pro děti připravují i další společnosti. Minulý týden americký list The New York Times například informoval o tom, že u dětí starších 12 let je velmi účinná i vakcína firma Moderna. Ta nyní bude o schválení své vakcíny pro tuto věkovou kategorii žádat ve Spojených státech.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související