Václav Pačes

21. březen 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl v pátek 21. března předseda Akademie věd ČR profesor Václav Pačes. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídali o vědě a jak je ve vědě důležitá etika. Slovo přišlo i na financování české vědy nebo jak si česká věda stojí ve srovnání se světem. Odpověděl i na řadu otázek posluchačů Radiožurnálu. V sobotu 22. března bude hostem Hana Zagorová.

Věda a výzkum jsou hybnou silou, která vyřeší skutečné globální problémy, myslí si Václav Pašes. "Nezmámená to, že racionální úvahy jsou naprosto nezbytné v dennodenních rozhodováních. Tam často rozhodují emoce, často rozhodují dojmy. V politice to vidíme dnes a denně, že racionalita se někdy z těch rozhodnutí vytrácí. Ale potom, když půjde na ty problémy skutečně veliké - energetika, klimatické změny, vyčerpání zásob surovin, tak to bude věda, která se k tomu postaví," řekl profesor Pačes.

Prozradil, že v současné době se zabývá energetikou. V této souvislosti uvedl, že se v budoucnu budou muset najít nové technologie, které budou výrazně odlišné od té, kterou používáme dnes, aby lidstvo přežilo.

"Nedávno jsem se vrátil ze Singapuru, před rokem jsem byl v Jižní Koreji. A řeknu vám, Evropa bude mít problémy," uvedl v souvislosti s financováním české a evropské vědy. Právě v řadě zemích východní a jihovýchodní Asie je věda mocně podporována ze státních a především soukromých prostředků. "To vybavení je tam takové, že nejlepší evropské laboratoře ho nemají," dodal.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Pačesem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio