Václav Aulický

Přestože se podílel na návrhu mnoha staveb, proslavil se zejména žižkovskou věží, která 18. února oslaví 18. výročí svého vzniku. Architekt Václav Aulický v dopoledním vysílání Radiožurnálu nastínil proces stavby věže a zdůraznil fakt, že žižkovská věž vysílala vždy jen demokratické programy. V úterý 9. února bude hostem publicista a spisovatel Pavel Kosatík, čerstvý držitel ceny Ferdinanda Peroutky.

"Totalitní přezdívky žižkovské věže mě mrzí," přiznal Václav Aulický. Vzápětí však uznal že věž byla projektována v choulostivé době, a tak se do myslí lidí zapsala jako stavba pocházející z doby komunismu.

První přípravy však neměly s architekturou mnoho společného. Nejprve bylo třeba určit pro věž vhodné místo. V té době se uvažovalo i o Petřínu, což Václav Aulický rezolutně odmítl. Při samotné stavbě jej pak mnohokrát dělníci přesvědčili, že nemá pravdu.

"Jde o zkušenosti, které architekt a projektant získává postupně. Pokreslím sice papír, ale mé návrhy pak musí někdo realizovat," vysvětluje a dodává, že stavba televizní věže byla naprosto mimořádnou situací.

Architekt a projektant Václav Aulický je představitelem takzvané high-tech architektury, používá technické prostředky, ocel a různé součástky. Vzorovým příkladem tohoto stylu je například pařížské Centre Pompidou. "Můj styl je do určité míry podobný stavebnici," připustil.

Malý zásah do své stavby v podobě lezoucích mimin jen uvítal. "Jsem rád a dokonce jsem se v projektu Davida Černého angažoval," zmínil Václav Aulický, dodnes častý návštěvník žižkovské věže.

Václav Aulický není jen architekt, ale i pedagog. Už od roku 2005 přednáší na ČVUT. Roste mu ve školních ateliérech výrazný následovník? "Málokdy se to pozná," vysvětluje. "Studenti dnes získávají schopnosti i jinak než výukou, a tak se jejich schopnosti ukážou v praxi."

Podle Václava Aulického mladí architekti neztrácejí iluze. V této souvislosti zmínil návrh knihovny Jana Kaplického. "Podobně dopadá spousta soutěží po celém světě. Soutěže se dělají a uskutečnění návrhů záleží na penězích," myslí si.

Hanka Shánělová se ptala Václava Aulického na jeho názor na nové stavby na Pankráci, možnosti uplatnění nové generace architektů, existenci ošklivé architektury nebo prosazení dalších výškových budov v Praze.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Aulickým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio