V tlamě netvora

Chcete-li se setkat s dobou ledovou, nemusíte osedlat stroj času a vypravit se tisícovky let zpátky. Daleko příjemnější je cesta do švýcarského kantonu Wallis. Když vyjedete lanovkou třebas na Bettmernhorn a rozhlédnete se mimo toho nejproslulejšího ledovce Aletschého, napočítate další a další. Já jsem pro sebe objevila menšího bratříčka ledovců - Graechenského a tam jsem vkročila do doby ledové.

Kap, kap. Drápky koulícího se štěrku zlověstně škrábou. Je ticho, ale jak se jen pohnete, všechny zvuky vrátí ozvěna desetkrát. Ticho, modrošedý chlad. Stojím jen pár kroků za ústím ledovcové tlamy. Dál už bych se musela sehnout a po pár metrech lézt po čtyřech. Vyčítám si tu úzkost, ale nohy mne neposlouchají.Zkrátka se bojím postoupit jen o krok. Snad se vzmužím, když už jsem po balvanech vylezla až k tlamě.

Poslední doba ledová začala před dvěma miliony let a skončila před deseti tisíci lety. Alpské ledovce jsou z těch mladších. I tak sehrály hlavní úlohu v modelování krajiny a zvlášť je to zřetelné právě v údolí řeky Rhony. Jak se ledovec posouvá, valí před sebou balvany i morénovou tříšť, žulu rozemele na písek a měkčí břidlici rozžvýká na jemnou hlínu. Když se ledovec dostane pod sněžnou čáru, začne odtávat. V nejnižším místě na dně vytvoří potok a u jeho ústí zející otvor. To je právě ona ledovcová tlama, mimochodem je to terminus technicus. Dál se potok rozleje do mělkého jezírka.

Kap, kap. Rytmus se mi zdá stále zlověstnější, dech netvora nabírá na síle. Po mé pravici se odloupl kamínek a kutálí se do zurčící stružky. Ještě zvednu hlavu a pohledem přejedu modrošedou hmotu. Království ledu, sněhu, mrazu. Pozpátku se sunu ven do slunce a zeleně. Čekají mne výhledy do údolí řeky Rhony, na vesničky jako zavěšené na stráních. Dohlédnu na Bieteschhorn a další velikány až do údolí Mattertal. V městečku Graechen v bazénku Kneipovy zahrádky osvěžím nohy v ledovcové vodě na další putování po horských stezkách švýcarského Wallisu.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v prvním kole soutěže můžete hodnotit v dubnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodin.

autor: posluchač
Spustit audio