V Rokytnici zůstaly po Sovětech hromady odpadků

Tři velká smetiště zamořovala i po roce 1989 okolí obce Rokytnice v Orlických horách. Po odchodu více než tří tisíc sovětských vojáků motostřeleckého pluku a odjezdu tanků zůstaly na ulicích horské obce haldy odpadků, pneumatiky v potocích a kontaminovaná půda. Už je to dvacet let, co armáda opustila místní kasárny. Přesto její pobyt zůstal nesmazatelně místním lidem v paměti.

„Stále jsem si chodil stěžovat. Písemně to nemělo smysl, tak jsem se nakonec se soudruhy z Veřejné bezpečnosti dohodl, že jim budu psát auta a tanky, které znečišťují silnici. Oni tomu snad ani nechtěli věřit…“ uvádí Vladimír Hudousek, který jako dlouholetý ochránce přírody se nikdy nesmířil s tím, jak vojáci devastují okolní lesy v Rokytnici v Orlických horách.

Neúnavně psal stížnosti vedení města. Jeden byl dokonce adresován i sovětskému velvyslanci. Dopis je datován z 25. dubna 1989. „Napsal jsem to v době, kdy už jsem si říkal, že to není možné,“ říká Vladimír Hudousek. V třístránkovém dopise si stěžuje na to, že ulice jsou často zamořeny výfukovými plyny z aut všeho druhu.

Rezavějící autobus, běžná součást neřízených skládek v okolí Rokytnice v Orlických horách, když tady v minulosti sídlila sovětská posádka

A všeho druhu byly i odpadky, na které si pan Hudousek neúnavně stěžoval. Jako člen Svazu ochránců přírody i jako pracovník chráněné krajinné oblasti v Rychnově nad Kněžnou. „Rusové tam házeli všechno – dřevěné a železné sudy, dokonce tam hodili i radarovou soustavu. Hodili tam třeba i autobus, pneumatiky, chcíplá prasata. Bylo tam všechno. Házeli to na tři smetiště bez jakéhokoliv třídění,“ popisuje nad fotkami Vladimír Hudousek spoušť, kterou armáda ve městě nechala.

Kromě dopisů a vlastní dobrovolnické obětavosti však se znečišťováním okolní krajiny nemohl více udělat. Odpady z muničního skladu, tankodromu a střelnice zamořovaly okolí. „Byla to obrovská skladka, kam se vozilo všechno možné. Skládky se pak musely sanovat a kontrolovalo se, jestli tam není něco nebezpečného. Bylo to složité,“ vzpomíná další z pamětníků, první polistopadový starosta Antonín Štefek, který domlouval odsun vojáků.

Dopis sovětskému velvyslanci, který psal Vladimír Hudousek. Stěžoval si na divoké skládky a strašný nepořádek, který po sobě nechávají vojáci

Ti nakonec Rokytnici opustili v březnu 1991. Ještě dlouhé roky se město vzpamatovávalo ze sovětské okupace. Stejně jako třeba středočeské Milovice nebo Libavá, kde vojáci také zdevastovali okolní krajinu například benzínem a jinými toxickými látkami.

Za odstranění všech škod po sovětských posádkách nakonec musela zaplatit vláda zhruba patnáct miliard korun. Sověti do tehdejšího už demokratického Československa neposlali ani korunu.


Zobrazit kasárny v Rokytnici v Orlických horách na větší mapě

autor: pbe
Spustit audio