V pražské zoo se radují ze šťastného konce. Při pátrání po uprchlých ibisech pomohly sociální sítě

15. březen 2016

Když ptáčka lapají, pěkně mu nezpívají. Naopak tiše spustí neviditelnou sociální síť a on už v ní opeřenec uvízne. Poprvé si to naostro vyzkoušeli chovatelé z pražské zoo, když jim před dvěma týdny uletělo hejno ibisů skalních. Ptáci se rozletěli na všechny strany a někteří z nich skutečně daleko. Díky chytrým telefonům už ale sedí na větvi v zoologické zahradě.

„Víme, že jsou tu všichni. Až na jednoho, který bohužel uhynul,“ komentují situaci Mirka s Evou, pravidelné návštěvnice pražské zoo, které kampaň bedlivě sledovaly. Výsledek je podle nich důkazem, že Češi milují zvířata.

„Spousta lidí mi říká, jak je jim líto, že ibise v Praze nepotkali,“ říká chovatelka ptactva Aneta Kratochvílová. Ibisové podle jejích slov mají jména a chovatelé je mezi sebou rozeznají. „Většinou podle výrazu a chování,“ prozrazuje.

Zásadní vliv na polapení všech ibisů měla veřejnost, která se o ztracených ptácích dozvěděla prostřednictvím sociálních sítí. „Z Twitteru média přebírají asi ještě víc než z Facebooku,“ uvažuje Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo. „Bez informací od lidí bychom ptáky nikdy nepochytali,“ konstatuje.

Čtěte také

Doposud byli zoologové zvyklí odchytávat opeřence do velkých sítí s pevnými oky, teď už se neobejdou bez sítí sociálních.

autoři: lsm , šše
Spustit audio