V hudbě Karla Kryla je něco magického, shodují se Markéta Irglová a Marek Irgl

Ještě neuměla chodit, ale už poslouchala písně Karla Kryla. Marek Irgl si totiž často pouštěl jeho nahrávky. Spolu s ním je poslouchala tehdy malá Markéta Irglová. Oba byli v den koncertu Karel Kryl 70 hosty Radiožurnálu.

I dnes jsou podle Markéty Irglové písně Karla Kryla chytlavé a mají co říct. „Líbí se mi jeho texty. Měla jsem je ráda i v době, kdy jsem jim nebyla schopná rozumět,“ přiznává. Hlas Karla Kryla podle ní promlouvá z různých časů a dimenzí. „V jeho hudbě je něco magického,“ zamýšlí se.

Markéta Irglová žije na Islandu, a tak do jisté míry může chápat pocity Karla Kryla, který nesnášel emigraci příliš dobře. „Že bych žila jen na Islandu? To by mi nevadilo,“ zamýšlí se. Na Islandu se cítí dobře, a tak by jí chyběla asi jen rodina.

Čtěte také

Nedávno prý ztratila ostych a začala mluvit islandsky. „Styděla jsem se, i když jsem měla tu znalost,“ vysvětluje. I Karel Kryl zdůrazňoval, jak důležité je znát jazyk společnosti, ve které člověk žije. „Islanďané sice mluví anglicky, ale když mluvíte islandsky, víc mezi ně proniknete,“ potvrzuje Markéta Irglová.

Ve vysílání Hosta Radiožurnálu jste mohli slyšet také vzpomínky Marka Irgla na setkání s Karlem Krylem. Markéta Irglová navíc prozradila, kdy vyjde její nová deska a jak se jí žije na Islandu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio