V Česku se přestalo mluvit o lidských právech, zdůrazňuje Martin Bursík

Návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření. Na 17. hodinu bylo naplánované protestní shromáždění v blízkosti Pražského hradu. Tam se ale nakonec neuskuteční. Proč?

„Ačkoliv máme řádně povolené pokojné shromáždění, tak se ukázalo, že nás police vytlačí z Hradčanského náměstí,“ vysvětluje bývalý ministr životního prostředí a bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík.

„Zdá se, že česká politická elita se snaží vyjít Si Ťin-pchingovi vstříc tím, že neuvidí nikde žádné protesty a tibetské vlajky. Tímto způsobem ale porušují naše práva,“ podotýká s tím, že demonstrace měla původně být za lidská práva v Čině, Tibetu a na Tchaj-wanu, nyní ale bude i za lidská práva v Česku. „Jde to strašně daleko, něco takového jsme od roku 1989 nezažili,“ upozorňuje.

Podle něj se v Česku přestalo mluvit o lidských právech, o principiálních tématech, na kterých je česká demokracie po roce 1989 postavena. „Bylo to ještě ztělesněno postavou Václava Havla,“ říká.


Jako Česká republika porušujeme jednotný postoj Evropy k Číně

Připomíná také, že prezident Miloš Zeman vytahuje Česko ze západoevropského civilizačního okruhu. „Vrátil jsem se poté, co jsme zvonili klíči na náměstích, zpátky jako součást Západu, a teď mi nějaký prezident České republiky, který sotva zaleje konvičkou stromek, oznamuje, že mne vytahuje z tohoto civilizačního okruhu a táhne na Východ,“ nastiňuje.

Nesouhlasí také s čínskými investicemi v Česku, a naopak českými investicemi v Číně. „Čínské firmy, které zdánlivě působí jako soukromé firmy, jsou ve skutečnosti ovládané čínskou komunistickou vládou,“ upozorňuje s tím, že jde o velmi netransparentní podnikání defacto s čínským státem, který je totalitním komunistickým režimem.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , prh
Spustit audio