Už víte, kam vyrazit o víkendu? Inspirujte se našimi tipy

18. červenec 2014

To nejlepší z muziky teď v Ostravě nabízí Colours of Ostrava, v muzeu v Roztokách u Prahy na vás o víkendu čeká barvířská dílna, hrad Švihov láká na renesanční tance a nenechte si ujít ani Meruňkobraní v Miroslavi na Znojemsku. Hezký víkend!

Colours of Ostrava
Ostravu ovládá až do neděle mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava. V bývalém areálu železáren uvidí návštěvníci na deseti scénách přes 150 kapel. Součástí festivalu jsou i různé semináře, divadelní představení a filmové projekce.

Čtěte také

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
Výběrem z děl italských a francouzských klasiků 19. století v podání německého tenoristy Jonase Kaufmanna a Symfonického orchestru Českého rozhlasu začne v pátek Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Hostem galavečera bude korejská sopranistka So Jon-kim. Do 16. srpna nabídne 17 koncertů, z toho šest pod širým nebem. Závěr festivalu bude 16. srpna patřit opeře a pěveckým hvězdám Velkého divadla v Moskvě. Dramaturgie festivalu se tentokrát zaměřila na českou hudbu.

Skalecká pouť
V Mníšku pod Brdy mají tento víkend vyhlášenou Skaleckou pouť, kterou pořádá město Mníšek pod Brdy a farnost sv. Václava.

Skalecká pouť 2012

Moravská beseda
Navštivte v sobotu v Jindřichově Hradci Moravskou besedu. Akce začíná ve 14 hodin, kdy krojovaný průvod vyjde k budově muzea (ve Štítného ulici) a zahájí folklorní festival jihočeských souborů.

Ratibořické nocturno
Nenechte si v sobotu od 20.0 ujít páté Ratibořické nocturno, na kterém vystoupí Iva Jeriová a Filip Jerie.

Třicetiletá válka v Cholticích
Zámek Choltice na Pardubicku bude v sobotu svědkem bojů třicetileté války. Akce začíná v 10 hodin.

Veselokopecký jarmark
Ve skanzenu na Veselém Kopci na Chrudimsku najdete v sobotu a v neděli Veselokopecký jarmark s prodejem výrobků lidových výrobců a kulturním programem.

Čtěte také

Noční prohlídky v Benešově nad Ploučnicí
Zamiřte v sobotu od 20 hodin na noční prohlídky zámku v Benešově nad Ploučnicí v doprovodu strašidel a dobových postav. Budou také od 20.45 a 21.30.

Noční prohlídky na Grabštejně
Noční prohlídky budou mít v sobotu od 20 hodin taky na hradě Grabštejn na Liberecku. Tam dorazí i sv. Barbora a další tajemné postavy.

Pouť ve skanzenu v Zubrnicích
Pouť na sv. Maří Magdalenu najdete v sobotu ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. Co uvidíte? Procesí a mši svatou v kostele sv. Maří Magdaleny, řemesla, trhy, hudbu, tancovačku a občerstvení.

Šermíři na Bezdězu
Na hradě Bezděz budou o víkendu šermíři. Vystoupí tam skupina Askalon.

Čtěte také

Keltský den na Radyni
Vydejte se v sobotu na Keltský den na Radyni. Podhradí hradu Radyně se od 11.00 do 21.30 hodin promění v keltskou vesnici. Keltská divadelní společnost Vousův kmen má pro návštěvníky připravený zajímavý program: ukázky řemesel a způsobu běžného života z mladší doby železné ukázky odívání, způsob boje, ukázky zbraní a výstroje keltského válečníka, velkou keltsko-římskou bitvu s možností účasti dětí i dospělých z řad návštěvníků, turnaje ve střelbě, bojovou arénu pro děti i dospělé, sokolnické ukázky výcviku dravců a sov, ohnivé vystoupení, sokolnické ukázky výcviku dravců a další zajímavý program. Nejen dětští návštěvníci, ale i jejich rodiče se mohou aktivně zapojit do účasti ve zprostředkovaných keltsko-římských bitvách.

Přírodní barvení v Roztokách u Prahy
Přijďte si v sobotu vlastnoručně vyzkoušet přírodní barvení do muzea v Roztokách u Prahy. Najdete tam pravou barvířskou dílnu. Navíc můžete navštívit výstavu Od bezu k šafránu / Barvířské rostliny. Účast na dílnách je nutné zarezervovat, a to buď na telefonním čísle 233 029 060, nebo na pokladna@muzeum-roztoky.cz.

Zámecký pivovar ve Frýdlantu
Ve Frýdlantu na zámku budou v sobotu od 10 hodin slavnostně otevírat Zámecký pivovar Frýdlant. Akce bude spojena s první pivovarskou slavností.

Zámek ve Frýdlantu

Obléhání Curie Vítkov
V Chrastavě na Liberecku uvidíte v sobotu a v neděli ukázky obléhání dvorce Curie Vítkov ze 12. století. Jde o mytický příběh o boji sveřepých křesťanských rytířů s hrdými pohanskými kmeny. Na jednom místě tak bude možné vidět slovanské válečníky, severské Vikingy, románské bojovníky i raně gotické rytíře.

Historické praní prádla aneb Jak to asi nebylo
Hrad a zámek v Horšovském Týně nabízí novinku – prohlídky zaměřené na Historické praní prádla aneb Jak to asi nebylo. Návštěvníci se podívají do skvěle vybavené prádelny, kde uvidí například všechny možné druhy valchy, mandl nebo formy na výrobu modrotiskových látek a spoustu dalších exponátů. Prohlídka se koná pouze tuto sobotu v 11.00, 13.30 a 16.00.

Prohlídky v klášteře Plasy
Pro technicky orientované návštěvníky budou velkým lákadlem prohlídky vodního a podzemního vzdušného systému v klášteře Plasy. Konventní budova byla v roce 1711 nově vystavěna na 5100 dubových pilotech a dubovém roštu. Tento unikátní vodní systém je doplněn promyšleným systémem větracím.

Prohlídky, během nichž se tato barokní památka představí jako technický unikát, se konají právě tuto sobotu a neděli vždy ve dvacetiminutových intervalech od 9.00 do 18.00. Místa v patnáctičlenných skupinách je nutné si předem objednat na telefonním čísle 373 322 174. Návštěvník by se na prohlídky měl vybavit baterkou a pevnou obuví.

Klášter Plasy - průčelí konventní budovy

Benediktinské dny v Kladrubech
Klášter Kladruby opět po roce připravil pro své příznivce oblíbené oživené noční prohlídky nazvané Benediktinské dny. Co se dělo v klášteře po jeho zrušení císařem Josefem II. v roce 1785, se zájemci dozvědí během pátečních a sobotních prohlídek, které začínají vždy v celou hodinu od 20.00 do 23.00.

Prohlídky na Švihově
Hrad Švihov nabízí o víkendu netradiční prohlídky. Kdo se vydá na prohlídku hradu, zažije Černínské kratochvíle aneb Malé taneční okénko s italským renesančním tancem. Procházku hradními komnatami budou návštěvníkům zpestřovat svými tanečními výstupy členové skupiny historického tance Danza Alegre. Prohlídky začínají po oba dny v 10.00.

Vydejte se do Velhartic
V neděli má na hradě Velhartice ve 14 hodin vernisáž výstava Dřevomalby Tomáše Záborce. Autor výstavy si na 15.00 pozval i hudební hosty – skupiny Deratizéři a Potokap. Návštěvníci tak mohou zažít svérázné pojetí přírody v dřevěných obrazech a mimořádně zdařilé setkání folkové a rokové hudby a textu. Pro děti je naopak otevřena nová interaktivní expozice Pašeráctví a podloudnictví na Šumavě.

Čtěte také

Festival DoModra
V neděli najdete v Areálu Šeberák v Praze 4 – Kunraticích festival bluegrassových kapel DoModra. Začátek je ve 12 hodin a vystoupí třeba Abalone, Blanket nebo GrassRoad.

Krakonošovy letní parní vlaky
Z nádraží v Jilemnici vyjíždí teď každý víkend Krakonošovy letní parní vlaky. Jezdí z Turnova do Martinic v Krkonoších a také mezi Martinicemi a Rokytnicí.

Středověk na Troskách
Návrat do středověku vás o víkendu čeká na hradě Trosky v Českém ráji. Navštivte tam od 18 hodin večerní prohlídku hradu s doprovodným programem. Součástí akce je divadlo, šerm a ohňová show.

Čtěte také

Brněnská část festivalu ProART
V sobotu začíná brněnská část mezinárodního festivalu workshopů ProART. Potrvá do 26. července.

Festivalu národů Podyjí
V Mikulově na náměstí najdete v sobotu i v neděli 15. ročník Festivalu národů Podyjí. Jedná se o festival tradic, kultury a gurmánských specialit národnostních menšin žijících na jižní Moravě a v pohraničí Rakouska.

Čtěte také

Meruňkobraní na Znojemsku
V Miroslavi na Znojemsku si v sobotu rozhodně nenechte ujít 25. ročník Meruňkobraní. Program zahájí v 9.30 historický průvod v čele s kněžnou Miroslavou od kulturního domu na náměstí Svobody k soše sv. Floriána. Na programu je například soutěž v pojídání meruňkových knedlíků.

Festival Rockové léto
Festival Rockové léto startuje v Července na Olomoucku tuto sobotu ve 13 hodin. Výtěžek půjde na pacientský edukační onkologický program občanského sdružení Arcus – Onko centrum. Vystoupí kapely Koblížci, Black Bull, Venefica, O5 A Radeček, Perseus a Spocená uklízečka.

Hradní bál na Helfštýně
Hradní bál na Helfštýně navštivte tuto sobotu. Hradní bál se tradičně pořádá na počest slavného Rožmberka – Petra Voka a jeho choti Kateřiny z Ludanic, chybět nebude renesanční kostýmovaný průvod.

Logo

Dny lidové architektury na Liberecku
V neděli se u příležitosti Dnů lidové architektury v Libereckém kraji otevřou veřejnosti i běžně nepřístupné stavby lidové architektury, jako je například Vacardův vodní mlýn na Sněhově. Centrem dění bude trasa podél Jizery od Semil do Turnova, kde budou ve zpřístupněných památkách lidové architektury pro návštěvníky připraveny odborné výklady i zajímavý doprovodný program. Pro turisty se otevřou i objekty běžně nepřístupné, jako je třeba Bičíkův statek v Příšovicích nebo Kopicův statek v Kacanovech.

Tour de Varhany
Zajímavý projekt Tour de Varhany se odehraje tuto neděli postupně ve třech kostelích na Znojemsku. Známý brněnský varhanní mistr Martin Jakubíček poputuje „od varhan k varhanám“. Koncerty začnou v 11 hodin v kostele sv. Václava v Louce a pokračují ve 13 hodin v kostele sv. Filipa a sv. Jakuba v Pavlicích.

Program vyvrcholí posledním koncertem v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Vranově nad Dyjí, kde mistr Jakubíček rozezní v 15 hodin velmi zdařile rekonstruované místní varhany. Milovníci varhanní hudby mohou navštívit kterýkoliv z koncertů, pro zájemce je zajištěna i autobusová přeprava mezi jednotlivými místy (odjezd ze Znojma od kostela sv. Václava v Louce ve 12 hodin).

Poslední sbohem Monty Pythonů
Pojďte v neděli do kina na Poslední sbohem Monty Pythonů – společné vystoupení pěti žijících členů skupiny Monty Python, jejich první od roku 1982 a údajně poslední vůbec, bude živě přenášeno do 1500 kin na světě včetně ČR. Přímý přenos z Londýna s českými titulky do českých kin zajistí distribuční společnost Aerofilms. Přímý přenos v Cinema City Slovanský dům a Nový Smíchov v Praze, Velký Špalíček v Brně.

Čtěte také

Umělecký projekt Divadelní Odysea
V Praze v neděli začíná mezinárodní umělecký projekt Divadelní Odysea, který představí více než třicet divadelních představení – z toho tři premiérová. Koná se do 30. července v Divadle Hybernia, na lodi Tajemství bratří Formanů a cirkusové aréně souboru Sacra Circus v Zítkových sadech.

Kolona vozů Ratha-Yatra v Praze
Z Václavského náměstí v Praze vyrazí v neděli ve 12 hodin kolona vozů Ratha-Yatra na svou pouť ulicemi Prahy. Na Můstku potom začne v 15.00 kulturní program.

Prague Proms
Navštivte v neděli v 19 hodin přehlídku melodií z převážně oscarových filmů uplynulé dekády v podání Českého národního symfonického orchestru a pod taktovkou amerického dirigenta Carla Davise. Tímto skončí 10. ročník hudebního festivalu Prague Proms.

Výstava Spirála času Země
Vlastivědné muzeum Jesenicka otevřelo dlouho očekávanou expozici o geologii s názvem Spirála času Země. Nová expozice provede návštěvníky po spirále zachycující vznik a vývoj Země a zároveň geomorfologický vývoj Jesenicka.

Navštivte zlínskou zoo
Dřevěné sochy krokodýla, surikat, prasat, želv, antilop, hyeny a hrocha zpestří zlínskou zoologickou zahradu. Přímo v areálu je vytvářejí dva řezbáři z Nigeru, práce jim potrvá dva měsíce.

Kosman zakrslý v ZOO Zlín

Divadlo loutek v Ostravě
Jediným ostravským divadlem, které nemá o prázdninách zavřeno, je Divadlo loutek. Prázdniny zrušilo a velkou část letních měsíců bude mít otevřeno. Připravuje pro děti představení v amfiteátru a tvůrčí dílny. Pro diváky je každou neděli, pondělí, úterý a středu k vidění velká interaktivní výstava Pimprlárium, která byla připravená loni v prosinci k šedesátým narozeninám divadla.

Výstava v Terezíně
Terezínský památník slavnostně otevřel výstavu věnovanou plukovníku Clausi Schenkovi von Stauffenbergovi, jednomu z hlavních organizátorů atentátu na Adolfa Hitlera. Neúspěšný pokus o zabití Hitlera se odehrál 20. července 1944. Výstava přibližuje Stauffenbergův život od mládí až po neúspěšný pokus o zabití vůdce. Všímá si ho jako člověka, co ho formovalo, jak se stal vojákem a odklon od nacistické politiky.

Čtěte také

Muzeum Svět přírodního parku
Muzeum s expozicí netopýrů, výstavou o hoře Velký Javor nebo o historii lyžování otevřel v historické hraniční nádražní budově bavorský Přírodní park Bavorský les (Naturpark Bayerischer Wald). Muzeum Svět přírodního parku je v historické budově nádraží, která stojí napůl v české Železné Rudě – Alžbětíně a napůl v sousední bavorské Železné Rudě. Muzeum je v německé části rozsáhlého objektu a navazuje na už existující společné informační centrum šumavských národních parků v České republice a v Bavorsku.

Výstava Unikáty zemských muzeí
Ve Slezském zemském muzeu v Opavě máte teď jedinečnou šanci vidět vzácné muzejní poklady – hlavu Kelta, Věstonickou Venuši a meteority z Opavy – pohromadě. Výstava Unikáty zemských muzeí je součástí projektu Strážci paměti: 200 let muzejnictví v České republice. Od července do září postupně navštíví Opavu, Prahu a Brno, tedy sídelní města tří nejstarších muzejních institucí, které postupně do roku 2018 oslaví svá významná jubilea. Jako první si 200 let právě letos připomíná nejstarší veřejné muzeum v Česku – Slezské zemské muzeum, které funguje od roku 1814.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio