Úspěch v Bruselu. Česko si prosadilo výjimku u DPH, mohlo by jít o inspiraci i pro ostatní, říká vyjednavačka

Česko si v EU prosadilo možnost uplatňovat takzvanou přenesenou daňovou povinnost neboli reverse charge u DPH. Výjimka je ale jen dočasná. „Je to velký úspěch, zpočátku to byla věc z kategorie nemožné,“ říká Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti, která za prosazením výjimky stojí.

Česko usilovalo o možnost využívat obecný reverse charge neboli přenesení platby daně z prodávajícího na kupujícího kvůli takzvaným karuselovým podvodům na dani z přidané hodnoty. Úpravu dlouhodobě prosazoval premiér Andrej Babiš.

Čtěte také

Česko výjimky dosáhlo díky poměrně drsným vyjednávacím metodám. Zablokovalo totiž řadu dalších návrhů.

„Nikdy jsme ale nešli tak daleko, aby žádný z důležitých návrhů nebyl nakonec schválen. Nešlo o něco, co bychom si vymysleli sami. Tyto metody už jsme v minulosti viděli i v drsnější podobě,“ vysvětluje Hrdinková.

Dlouhé vyjednávání, ale vyplatí se

Opatření podle schválené evropské výjimky může platit jen do poloviny roku 2022. Česká vláda ji přitom nedokáže začít uplatňovat už od 1. ledna, protože zatím nejsou schváleny potřebné zákony. 

„V oblasti daňové politiky není příjemné, že vyjednávání o takové věci trvá mnohem déle, než na jakou dobu je možné to pak zavést. Návrh ale musíme vidět v širší perspektivě,“ zdůrazňuje vyjednavačka. 

Reverse charge jako krok do budoucna

Čtěte také

„Dnes probíhá velké jednání v EU o budoucím systému DPH, který je komisí navržen opačně než reverse charge, tedy že se bude platit v zemi, kde bude konečná spotřeba. Členské státy by vybíraly daň vzájemně pro sebe, což je systém, se kterým má spousta zemí velký problém,“ přibližuje Milena Hrdinková

„Už teď je jasné, že nebude odsouhlasen. Od začátku jsme mysleli, že reverse charge, jak jsme ji prosadili jako výjimku pro Česko, by měla být testována pro všeobecný systém DPH. To, že výjimka byla schválena, je malý krůček, který otvírá cestu do budoucna.“

autoři: Marie Bastlová , als
Spustit audio

Související