Ušetřit při čepování piva je snem mnoha hospodských. Projekt Chytrej výčep jim s tím chce pomoci

3. prosinec 2022

V necelé padesátce hospod napříč Českou republikou se v následujících měsících objeví speciální čidla. Umístí je tam vědci z ČVUT a sledovat budou, kolik elektřiny a vody spotřebuje načepování piva. Odborníci jsou zapojeni do projektu s názvem „Chytrej výčep“. Má přinést nové technologie, které by pro hospodské a restauratéry znamenaly úspory.

Jedna z pivnic v centru Prahy. Právě tohle je první místo, kde už jsou čidla nainstalovaná.

„Mají vysledovat aktuální spotřebu energie,“ vysvětluje Michal Řezníček, manažer této restaurace.

Měříme, ale nepoznáte to

Část zmíněných senzorů je schovaná ve výčepu. Zákazníci je nevidí a chuť piva to nijak neovlivňuje. Cílem projektu Chytrej výčep, do kterého je zapojený například Plzeňský prazdroj nebo Microsoft, je vymyslet moderní způsob čepování piva, který by ušetřil třetinu energií.

„To bych nám pomohlo, a proto jsme se do toho zapojili. Vysoké energie nám dělají velké problémy ve vlastním provozu,“ popisuje motivaci účasti Michal Řezníček.

V útrobách hospody

Protáhli jsme se hodně úzkými dveřmi do místa, kde je chladicí box. V něm jsou umístěné tanky plus pivní sudy. Ukazuje mi je Alexandr Lazarov z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT.

„Tady dole v tankovně máme instalovány senzory na pivní vedení, které tvoří tepelná čidla, a v reálném čase říkají, jaká je teplota piva. Všechno pivo, které lidé nahoře zkonzumují, projde měřením.“

Čtěte také

„Pokud k údajům o teplotě a objemu přidáme ambientní teplotu a vlhkost, můžeme zjistit, jaký vliv mají na kvalitu piva například teplota v místnosti nebo počet hostů v restauraci. Zároveň chceme sledovat i spotřebu elektrické energie chladicích zařízení, která je často ovlivněna právě externí teplotou, což ji může zvyšovat,“ popisuje Alexandr Lazarov, který má sám pivo velmi rád.

Mít lepší chlazení

Kromě této hospody budou senzory v dalších 44 po celém Česku. Vědci budou data sbírat jeden rok.

„Jakmile zjistíme, kde jsou ty největší úniky energie, tak na tu oblast se zaměříme, abychom do budoucna hospodským přinášeli šetrnější technologie, které budou předcházet ztrátám. Podobné je to se spotřebou vody,“ vysvětluje Ivan Tučník, manažer Prazdroje pro udržitelnost. Ta hraje v celém projektu výraznou roli.

Zhruba třetina uhlíkové stopy piva vzniká u jeho chlazení

„Máme změřenou uhlíkovou stopu našeho piva od zrnka až sklenici a zjistili jsme, že zhruba třetina té stopy vzniká právě u jeho chlazení. Právě proto se zaměřujeme na výčep a chladicí technologii. Uvědomujeme si, že je to důležité nejen pro hospodské a pro jejich podnikání, zároveň je to zásadní věc, která má vliv na to, jaký máme dopad na naše okolí,“ dodává Ivan Tučník.

Český svaz pivovarů a sladoven provedl v listopadu 2022 průzkum, do kterého se zapojilo 15 pivovarů. Vyplývá z něho, že všechny z nich sledují spotřebu vody. Výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová potvrzuje, že právě spotřeba vody je naprosto klíčová. Za poslední dekádu se ji podařilo snížit o 18 %, a to s pomocí optimalizace výroby a principu „reduce, reuse, recycle“ (tedy omezení, znovu použití a recyklace).

Uhlíkovou stopou jednoho natočeného piva se zatím zabývají spíše velké pivovary. Průzkum chtěl navést i ty menší, aby se tématu začaly věnovat.

Některé si dávají závazek být do roku 2030, respektive 2035, uhlíkově neutrální.

Tyto aktivity nijak nezasahují do receptury a kvality piva!

autoři: Ondřej Vaňura , aka
Spustit audio

Související