Česká vlajka ve vesmíru. Úspěšný start evropské rakety Ariane 6 je dobrou vizitkou i pro Česko

18. červenec 2024

Nová evropská raketa Ariane 6 s českou vlaječkou ve znaku úspěšně zvládla svůj první let do vesmíru. Je to viditelné potvrzení, že na nejmodernější generaci nosné rakety Evropské kosmické agentury se významně podílí také české firmy a vědci.

Před třemi lety prováděli experti z Výzkumného zkušebního leteckého ústavu zátěžové zkoušky krytu pomocného motoru vyrobeného v ATC Klatovy. Už tehdy věděli, že testují díl zhotovený pro let do vesmíru.

Čtěte také

„To znamená, že k němu musíme být trošku opatrní a dát pozor, abychom ho nepoškodili a byl pak použitelný pro start rakety,“ popsal tehdy Petr Franc.

Přídavné motory nakonec v úterý večer fungovaly bezchybně a přesně podle plánů vynesly Ariane 6 na nízkou oběžnou dráhu, kde vypustila devět malých satelitů. Byla mezi nimi i slovenská družice GRB Beta, na které se podílela brněnská Masarykova univerzita.

Zlaté české ručičky

Ačkoli software zhruba po hodině letu hlásil chybu při třetím zážehu ve vesmíru, celkově byl premiérový start nejmodernější nosné rakety úspěšný. A to včetně bezproblémově fungující odpalovací rampy na kosmodromou Kourou ve Francouzské Guyaně, která podle Michala Václavíka z České kosmické agentury také prověřila českou práci.

Start evropské rakety Ariane 6 v Kourou ve Francouzské Guyaně

„Několik českých firem se podílelo na stavbě startovací rampy, vypouštěcího stolu a poměrně velkých kovových částí, takzvaných deflektorů, které odvádějí spaliny raketových motorů mimo startovací rampu, aby nebyla poškozená při vzletu rakety. Takže českých stop je tam několik a také proto máme na trupu rakety Ariane 6 a také na každém dalším kusu českou vlajku,“ doplňuje.

Už teď má Evropská kosmická agentura objednávky na 30 letů s raketou Ariane 6, díky níž je tak po roční pauze opět soběstačná. Zvýší se tak možnosti evropského kosmického výzkumu, protože do vesmíru může v příštích letech vynést mnoho vědeckých přístrojů.

autoři: Eva Kézrová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související