Pivo, kterým pomůžete planetě? Australský pivovar při výrobě využívá vodní řasy

15. červenec 2021

Jeden australský pivovar se rozhodl snížit uhlíkovou stopu při výrobě piva. Pomáhají mu v tom vodní řasy. Likvidují totiž oxid uhličitý, který vzniká při kvašení sladu.

Snažíme se omezit to, co vypouštíme do atmosféry. To mi přijde vzrušující,“ řekl v úvodu rozhovoru pro australskou televizi ABC Oscar McMahon, spoluzakladatel pivovaru Young Henrys.

 A jak se tohle „zelené“ pivo vyrábí? Výpary z fermentačních nádob odcházejí do velkých plastových tanků, ve kterých je voda s řasami. Ty podobně jako jiné rostliny mění oxid uhličitý na organické látky pro svůj růst a také kyslík. Čím déle tanky stojí, tím více řas v nich je a tím jsou také zelenější.

„Jeden 400litrový plastový pytel s vodou a řasami produkuje stejné množství kyslíku jako hektar australské buše. Takže řasy dokážou vyčistit spoustu vzduchu a zajistit čistý vzduch pro celý pivovar,“ vysvětluje Leen Labeewuová z Technologické univerzity v Sydney, která s pivovarem Young Henrys na projektu spolupracuje.

Právě rychlost a efektivita jsou důvody, proč si pivovar řasy vybral. Má s nimi ale i další záměry. „Naším cílem není jen nechávat řasy likvidovat oxid uhličitý, ale hledáme pro ně další využití, aby se tenhle vedlejší produkt dočkal využití. Řasy jsou superpotravina, dají se konzumovat, dají se z nich dělat bioplasty.“

Velké cíle

Řasy nejsou to jediné, co podnik dělá pro to, aby zanechával co nejmenší klimatickou stopu. „Udržitelnost pro nás vždy byla důležitá. Když jsme začínali, tak jsme pivo dávali do dvoulitrových vratných lahví. Později, když jsme pivovar renovovali, tak jsme pořídili mimořádně efektivní systém, abychom používali co nejméně vody.“

Oscar McMahon s úsměvem na rtech poznamenává, že doufá, že jednoho dne přijde den, kdy bude moci prohlásit, že pitím jejich piva pomáháte zachránit planetu. Tak daleko prý ale ještě pivovar není.

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio

Související