Magazín Experiment: Kdy se člověk vrátí na Měsíc? A jak se tiskne oceánský plast?

20. červenec 2024

  • 0:38 55 let výprav na Měsíc;
  • 4:06 astronom Pavel Gabzdyl o výzkumu Měsíce;
  • 7:40 regenerativní hospodaření chmelnice;
  • 11:22 technologie 3D tisku z PET lahví;
  • 15:19 výroba vlákna do 3D tisku;
  • 19:16 význam buvolů v novomlýnských mokřadech

V sobotu uplyne přesně padesát pět let od chvíle, kdy první člověk přistál na povrchu Měsíce – a po půlnoci se po něm i prošel. I dnes je ale na Měsíci stále co objevovat. V letošním roce dorazily na Zemi vůbec první vzorky hornin z odvrácené měsíční strany a teprve před několika dny vědci potvrdili, že pod měsíčním povrchem jsou jeskyně. Každé přistání na Měsíci je podle odborníků dobrodružství samo o sobě

„Byli to objevitelé, jako jsou ostatně i dnešní astronauti. Uvědomovali si, že jdou někam, kde nikdo předtím nikdy nebyl, a že jsou s tím spojena rizika,“ říká Eric Benton, odborník na vesmírnou radiaci z univerzity státu Oklahoma a syn Eugena Bentona, dozimetristy programu Apollo.

Čtěte také

Záření ze Slunce a z okolního vesmíru je velká překážka, která zatím astronautům brání v tom, aby strávili na Měsíci delší dobu.

„Není na to žádný zákon a máme k dispozici jen omezená data. Přitom jako odborníci na radiaci bychom měli přijít s nějakou představu o tom, co je bezpečné a co ne,“ popisuje. „K jedné nebezpečné události došlo v čase mezi misemi Apollo 16 a 17. Kdyby v té době na Měsíci byli astronauti, dostali by velmi vysoké dávky záření, pravděpodobně i se zdravotními následky.“

Na Měsíc míří státy i firmy

Rizik je ovšem na Měsíci více. Velmi napínavé je na jeho povrchu vůbec přistát, ať už jde o pilotované, nebo bezpilotní lodi. V historii se podařilo hladce dosednout jen pěti zemím: Sovětskému svazu, Spojeným státům, Číně, Indii a Japonsku.

Přistání japonského modulu SLIM na Měsíci v představě výtvarníka. Ve skutečnosti proběhlo trochu jinak

Pouze Spojené státy dopravily na Měsíc také lidskou posádku a pouze Čína přistála i na polokouli, která je od Země trvale odvrácená.

V posledních letech na Měsíc kromě státních agentur míří také soukromé firmy. Ve Spojených státech je podporuje i státní NASA v rámci programu CLPS, tedy komerční lunární dopravní služby. „Program CLPS přinesl pět nových typů přistávacích modulů a také celý řetězec dodavatelů špičkových součástek,“ těší Joela Kearnse z NASA.

Přípravy na lunární stanici

V příštích letech budou podle odborníků kosmické sondy na Měsíci přistávat častěji, a to nejenom ty americké. Mimo jiné budou prozkoumávat terén pro přistání s lidskou posádkou a také pro budoucí stavbu měsíčních stanic. Důležitý bude i výzkum kosmického záření, na kterém se budou podílet také čeští vědci a firmy.

Čtěte také

„Zatím jsme letěli na Měsíc jen na pár hodin, ale co s člověkem udělá pár týdnů? Proto budeme mít detektory na plánované měsíční stanici Gateway na oběžné dráze,“ přibližuje Martin Tyburec z Advacamu.

První části stanice Gateway chce NASA vyslat už koncem příštího roku, aby mohla vzniknout přestupní stanice pro pilotované lety k Měsíci. Další lunární stanici plánuje sdružení zemí vedené Čínou a Ruskem postavit ve 30. letech.

Co ví současná věda o Měsíci? Jak mohou pomoct pěstitelům chmele speciální bakterie? A co se dá vyrobit z plastu vyloveného z oceánu? Poslechněte si nejnovější Magazín Experiment.

autoři: Martin Srb , and
Spustit audio

Související