Zvířecí krmiva z umělého masa? Český start-up získal jako první v Evropě registraci pro výrobu
Maso budoucnosti by v sobě mohlo mít jen jednu zvířecí buňku. Alespoň takový je základ suroviny pro zvířecí krmivo vyvinuté českým start-upem Bene Meat. Nedávno za něj dostal i ocenění Česká hlava.
Roman Kříž ze společnosti Bene Meat mi připravuje slušivý overal, abychom se mohli podívat do laboratoře, kde se ze zkumavky vyrábí základ masových výrobků pro zvířata.
„Na začátku procesu izolace buněk je vždycky živé zvíře,“ vysvětluje mi Marek Širl, s nímž společně vstupujeme do prostoru vyhrazeného pro práci s buňkami.
Odebrat a vypěstovat
Zvířecí buňky získávají zdejší výzkumníci od farmářů a chovatelů. „Jsme schopni je izolovat odběrem kousku tkáně biopsií – zvíře tedy není nutné usmrtit, případně i z čerstvě usmrceného zvířete na jatkách,“ vysvětluje.
Mezitím jsme došli k velké šedé skříni, což je inkubátor, ve kterém se takto získané zvířecí buňky pěstují – kultivují. Odsud také název kultivované maso.
„Když to velmi zjednoduším: buňce musíme vytvořit podobné podmínky, jako má standardně v těle zvířete. To znamená dodávat kyslík a odvádět CO2, aby dýchala,“ popisuje Roman Kříž.
Buňky zrají v kultivačním médiu, které obsahuje veškeré potřebné živiny.
„Základem je voda, ve které jsou rozpuštěné soli, minerály a vitamíny nezbytné pro růst buněk. Složení je naše definované a je součástí našeho know-how,“ přibližuje Marek Širl s tím, že roztok se liší nejen podle druhu masa, ale i typu buňky: „Jsou buďto svalové buňky, tukové buňky, nebo vazivová tkáň.“
Čtěte také
Namnožit a sklidit
Dalším krokem při výrobě kultivovaného masa je růst vlastní tkáně. K tomu slouží takzvané bioreaktory, které by se s trochou nadsázky daly označit za jakousi výrobní linku. „To, co na zvířeti na louce roste rok a půl, jsme schopni dosáhnout už zhruba za tři měsíce,“ nastiňuje výhody umělého pěstování masa Marek Širl.
Výroba pokračuje ve vedlejší laboratoři, kam se ale už podívat nemůžeme. „Konkurence nespí a nechceme být inspirací,“ omlouvá se Roman Kříž.
Surovinu pro zvířecí krmivo má český start-up registrovaný jako první v Evropě, teď tady vyvíjejí i variantu pro lidi.