Uniformy vítány, rozhodl se Leonid a v pizzerii má plno. Jeho podnik pomáhá válečným veteránům

Ukrajinští veteráni z války v Donbasu drží při sobě i po návratu z fronty. Vrátit se k normálnímu životu je totiž pro mnoho z nich těžké. Pomáhají si, jak můžou, jak se osobně přesvědčil zpravodaj Martin Dorazín. V centru Kyjeva navštívil místo, které jeden z nich vybudoval nejen pro společná setkání.

Češi přijali Den válečných veteránů za svůj, říká vojenský historik Eduard Stehlík

Sbírka na pomoc válečným veteránům

Vlčí máky si v neděli 11. listopadu připnulo do klopy nebo na svůj profil na sociálních sítích mnoho Čechů. Symbolicky se tak připojili k celosvětovému Dni válečných veteránů.

Pizzerie v jedné ze strmých uliček vedoucích na náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva se zvenčí ničím neliší od jiných podniků podobného typu. Snad jen poitalštěný název Veterano může někomu připadat trochu zvláštní.

Když ale vejdete dovnitř, hned je vám všechno jasné. Stěnu zdobí nášivky dobrovolnických ukrajinských oddílů, obrovská maketa odstřelovací pušky a mapa Ukrajiny vykládaná použitými nábojnicemi.

Jako nápoj vám tu nabídnou koktejl Doněck, který voní kouřem uhelné pánve a střelným prachem. Plátek okvětního lístku rudé růže má nejspíš symbolizovat krev prolitou v bojích.

Válečnou minulost majitele i hostů pizzerie připomínají detaily v interiéru

Dva roky na frontě

Zakladatelem a majitelem kyjevské pizzerie Veterano není žádný salonní obdivovatel maskáčů a vojenské techniky, ale opravdový válečný veterán Leonid Ostalcev.

Separatisté v Luhansku sestřelili armádní letadlo se 49 lidmi, nikdo nepřežil

03144316.jpeg

Separatisté ve východoukrajinském městě Luhansk sestřelili ukrajinské vojenské letadlo. Na palubě bylo 49 lidí, podle mluvčího armády Vladislava Seleznova nikdo nepřežil. K události došlo v noci na dnešek.

Začalo to tím, že jsem odešel do války. Poté co separatisti v roce 2014 sestřelili letadlo s našimi výsadkáři, jsem zašel na vojenskou správu s tím, že chci sloužit v ozbrojených silách. Řekl jsem jim, že jsem vystudoval kyjevské vojenské lyceum, byl jsem na vojně a o armádě cosi vím. Přijali mě a jsem do roku 2015 sloužil v zóně protiteroristické operace,“ vypráví.

Veterán bez práce

Leonid měl štěstí – po dvou letech ve válce se vrátil živý a zdravý. V civilní společnosti ale neuměl najít své místo, stejně jako většina jeho spolubojovníků.

Hodně kluků, kteří přijeli z války, se už nechtělo nebo nemohlo vrátit ke své dřívější práci. Některé mezitím vyhodili, ale většina si už s bývalými kolegy a nadřízenými nerozuměla. Někteří dokonce svým šéfům pár vrazili,“ vysvětluje. „Když pak hledali jiné zaměstnání a pochlubili se, že se vrátili z války, odpověděli jim: To je super, ozveme se vám. Obvykle už nikdo nezavolal.“

Uniformy vítány

Leonid měl stejný problém. Rozhodl se ale, že s tím něco udělá. Před válkou si přivydělával v pizzerii, a tak ho napadlo, že si založí vlastní. Díky tomu získá práci sám a navíc bude moct dát práci i dalším. A veteráni také budou mít kam chodit. Stávalo se totiž, že je v uniformách nechtěli pouštět do restaurací.

Chtěl jsem otevřít podnik, ve kterém budou lidi v uniformě vítaní – kde budou mezi svými,“ dodává a popisuje, jak si sedl a začal svůj podnikatelský záměr dávat na papír. Jak asi tušíte, největším problémem byly peníze na rozjezd.

Bez investora by to nešlo

Měl jsem všehovšudy 50 dolarů, ale našel jsem investora. Pomohl mi Američan ukrajinského původu, který mi poradil s projektem a poslal mi 100 dolarů. Takže už jsem měl 150 dolarů a mohl jsem začít,“ vypráví Leonid.

Podnikat a přitom kritizovat ruský režim na Krymu? Majitel zoo plné lvů bojuje o její udržení

Se zvířaty je Oleg Zubkov zadobře, s ruskými úřady má už vztahy horší

Až devadesát lvů a tygrů pohromadě můžete kromě Afriky vidět také na Ruskem zabraném poloostrově Krym. Specializovanou zoologickou zahradu v krymském Bělogorsku provozuje Oleg Zubkov, který tu chová desítky šelem a stovky dalších zvířat. Ze svých šelem strach nemá, větší starosti mu dělají ruské úřady.

Pizzerii jsem nějak otevřel, ale nevěděl jsem, jak jí udělat reklamu. Napsal jsem o tom na sociálních sítích a druhý den už jsme měli plno. Otevřeli jsme ve dvě odpoledne a zavřeli už v šest večer, protože lidi stáli na naši pizzu ve frontě a došlo těsto. Takový zájem jsme nečekali.“

Pizzerie i sociální projekt?

Od té doby mají v pizzerii Veterano už tři roky nabito. „Když jsem s tím projektem začínal, oznámil jsem, že veteráni budou u mě mít vždy slevu 50 procent na pizzu. A když řeknou, že jsou bez peněz, dám jim pizzu a kolu zdarma. To je bez debat,“ říká rozhodně Leonid.

Jeho pizzerie se stala místem, kde veteráni nejen vzpomínají nebo nadávají na válku. Je to klub, kde si navzájem radí, co dělat. Jsou to většinou schopní a aktivní lidé, kteří nechtějí jen tak sedět.

Pizzerie Veterano je vlastně sociální projekt, dodává Leonid Ostalcev a už plánuje otevření dalšího podobného podniku.

Společná zkušenost z války a hluboké vazby spojují ukrajinské válečné veterány
autoři: Martin Dorazín , and
Spustit audio

Související