Separatisté v Luhansku sestřelili armádní letadlo se 49 lidmi, nikdo nepřežil

14. červen 2014

Separatisté ve východoukrajinském městě Luhansk sestřelili ukrajinské vojenské letadlo. Na palubě bylo 49 lidí, podle mluvčího armády Vladislava Seleznova nikdo nepřežil. K události došlo v noci na dnešek.

Separatisté sestřelili transportní letoun Iljušin 76 ve chvíli, když přistával na letišti v Luhansku.

Použili k tomu nejméně jednu přenosnou protiletadlovou raketu země-vzduch odpalovanou z ramene, po letadle také údajně pálili z kulometů.

Letadlo převáželo techniku a zásoby. Podle ukrajinského ministra obrany bylo na palubě také 30 parašutistů a posádka. Letěli vystřídat některou z jednotek, která se účastní bojů proti separatistům.

Ministerstvo obrany už řeklo, že příbuzným obětí zaslalo kondolence.

Sestřelení transportního letounu je zatím asi největším úspěchem povstalců.

Ti dnes údajně sestřelili další ukrajinské vojenské letadlo. Bombardér měli zasáhnout u Horlivky v Doněcké oblasti, podle separatistů se pilot ze stroje katapultoval. Armáda ale zatím tuto informaci nepotvrdila.

Další sankce?

Už dříve se objevily informace, že proruští separatisté disponují tanky a dalšími těžkými zbraněmi včetně raketometů.

Evropa, Spojené státy a Kyjev podezřívají Rusko, že výzbroj rebelům dodalo. Podle Američanů to dokazují videa, na kterých jsou vidět ruské tanky na jihovýchodě země.


Rusko podle Kyjeva poskytlo separatistům i další techniku, například nákladní vozy Kamaz nebo raketové systémy Grad. Kreml to popírá a obvinil ukrajinskou armádu, že naopak její obrněné transportéry překročily ruskou hranici. Důkazy ale nepředložil.

Čtěte také

Pokud by se podezření Američanů potvrdilo, zvažují Spojené státy i osmadvacítka třetí fázi sankcí. Zasáhnout by měla konkrétní ruské firmy a možná i celá odvětví.

Doněck a Luhansk
autoři: onh , obo , sib , tpa , kov | zdroj: ČTK
Spustit audio