Umíte si představit, že by dnešní Egypťanky vypadaly takhle?

Zřejmě nejnápadnější rozdíl mezi evropskými a arabskými zeměmi je v životním stylu a oblékání. Například v Egyptě ale také nechodila vždy většina žen v muslimském šátku a v dlouhých rukávech a kalhotách, jak je tomu dnes. Za posledních zhruba 50 let se však společenské normy v arabských zemích zpřísnily.

Mladá děvčata si v egyptském filmu Útěk z manželství z roku 1964 užívají na veřejném koupališti a laškují se se svými kamarády. Také v jiných egyptských filmech z padesátých a šedesátých let vystupují evropsky oblečené ženy, bez muslimského šátku a často právě v plavkách nebo minisukních. Z pohledu dnešní reality jako by to byly záběry z jiné země.

Stoupám do druhého patra káhirského činžovního domu, kde sídlí jedno ze zahraničních kulturních center. Teď se tu právě koná výstava starých fotografií egyptských žen.

„Tohle je teta Busajna, byla to maminčina kamarádka. Ráda řídila auto, jezdila k moři, vydávala se na cesty, byla to taková svobodomyslná žena koncem padesátých a šedesátých let. Opravdu si s mojí maminkou užívaly života,“ zasvěcuje mě Júsuf Nabaráwí do okolností vzniku černobílé fotografie, na které sedí krásná mladá Egypťanka za velkým volantem limuzíny.

Čtěte také

Svobodomyslnější střední třída je dnes na úbytě

Na dalších snímcích pózují ženy v bikinách na pláži, dívky hrají v trenýrkách košíkovou a úspěšné egyptské inženýrky se fotografují před budovou petrolejářské firmy. Výstava se zrodila v hlavě Júsufa a jeho polské ženy Izabelly, když se spolu probírali starými rodinnými fotografiemi.

Vedle zájmu o rodinnou historii ale chtěla Izabella s Júsufem také poukázat na rozdíl v hodnotách a životním stylu Egypťanek 50. a 60. let a Egypťanek dnešních.

Egypťanky tehdy silné střední třídy byly velice pokrokové

„Když se dívám na snímky z 50. a 60. let, cítím štěstí. V té době totiž Egypt dospěl k určité myšlenkové svobodě, lidé si uměli užívat života, měli v sobě nadšení, jako by padla společenská pouta. Ženy byly naprosto rovnoprávné, pracovaly, normálně se oblékaly, prostě stejně jako to bylo a je v Evropě,“ přemítá nad společenskými proměnami Júsuf.

Zajímá mě, co podle něj stojí za posunem k současnému stavu, k dnešní relativní svázanosti společenskými a náboženskými pravidly. „Tehdy rostla střední třída, ženy se vzdělávaly. Dnes je ale střední třída na úbytě a je tu na jednu stranu vrstva velmi bohatých a na druhou stranu početná třída velmi chudých Egypťanů. Navíc i samotná střední třída změnila svůj životní styl. Hodně lidí odjelo v 70. a 80. letech pracovat do zemí Zálivu a přivezli si odtamtud přísné islámské zvyky a oblečení.“

Doba se změnila, popisuje pamětnice

Na vernisáž výstavy fotografií přišla také Júsufova teta Chidáb. Bezmála 70letá dáma je nesmírně vitální. Je to právě ona mladá žena, která je na několika snímcích zachycená jako hráčka egyptského národního basketbalového týmu.

Výstava Júsufa Nabaráwího a Izabely Uchmanové poskytla zajímavý vhled do života egyptských žen v padesátých a šedesátých let minulého století

„Podle mě byla naše doba stokrát lepší než ta dnešní. Jako ženy jsme sportovaly, muži nás neobtěžovali, kluci a holky spolu normálně kamarádili. Měli jsme úplně bez problémů smíšené basketbalové družstvo,“ říká paní Chidáb.

„Za nás byla ve školách spousta aktivit, sportovních soutěží, výletů… možná to teď nejde i proto, že je Egypťanů moc. Za mých školních let žilo v Egyptě 17 miliónů lidí, teď je těch miliónů devadesát,“ směje se Chidáb.

Na hlavě nosí šátek, protože je podle svých slov už stará. „Oblékání se hodně změnilo. My jsme se tehdy oblékaly jako v Evropě, kdo chtěl, chodil třeba v minisukni. To už dneska nejde,“ komentuje současnou egyptskou realitu.

autor: mac
Spustit audio